Valsts darba inspekcija (VDI) saskatījusi vairākus darba aizsardzības prasību pārkāpumus ēkas Rīgas centā, Jeruzalemes ielā 3, nojaukšanas darbos, informēja inspekcijas Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja Linda Matisāne.

Viņa norādīja, ka, demontējot vai nojaucot būvi vai konstrukciju, jānodrošina nepieciešamos drošības pasākumus un jāizmanto piemērotus darba paņēmienus, turklāt darbus jāplāno un jāveic tikai darba vadītāja vai cita darba devēja norīkota nodarbinātā uzraudzībā, kuram ir nepieciešamās zināšanas un pieredze attiecīgajā jomā. Abas šīs prasības, VDI ieskatā, nav izpildītas.

Vienlaikus Matisāne norādīja, ka Rīgas reģionālā VDI par konstatētajiem pārkāpumiem sākusi administratīvo lietvedību.

Pagājušajā nedēļā tika sākta daļēji sagruvušās ēkas demontāža, un šodien publiskajā telpā parādījās video, kurā redzams, kā būvdarbi tiek veikti.

Kā pirmdien pastāstīja Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR), pirms nedēļas Rīgas centrā, Jeruzalemes ielā 3, daļēji sagruvušās ēkas pilnīga demontāža varētu tikt pabeigta līdz šīs nedēļas beigām.

Burovs skaidroja, ka pagājušās nedēļas izskaņā sākti ēkas demontāžas darbi, un par to finansēšanu un izpildi pilnībā atbildību uzņēmušies nama īpašnieki. "Daļa ēkas tika nojaukta jau piektdien, taču demontāžas darbi joprojām turpinās un šobrīd teritorijā ir atvesta tehnika, kas var demontēt jumta daļu. Līdz šim visi darbi norit pēc plāna," sacīja Burovs.

Burovs skaidroja, ka domes funkcija šajā situācijā ir - sekot līdzi darbu izpildei un tam, lai pēc ēkas nojaukšanas pilnībā tiktu aizvesti būvgruži un teritorija tiktu sakopta.

Kā ziņots, 11.decembra naktī Rīgas centrā daļēji sabruka neapdzīvota piecstāvu ēka. Glābēji no blakus esošajām ēkām evakuēja 138 cilvēkus, kuriem vēlāk tika ļauts atgriezties mitekļos.

Ēka pieder divu Krievijas pilsoņu uzņēmumam SIA "Grost". Jau 2012.gadā viņiem tikusi izsniegta būvvaldes saskaņota atļauja par ēkas nojaukšanu. "Nojaukšanas projekts izstrādāts jau 2006.gadā, bet ēkas rekonstrukcijas projekts tika akceptēts 2011.gada novembrī. Savukārt 2012.gadā tika izsniegta atļauja ēkas nojaukšanai," norādīja Burovs.

Neskatoties uz to, īpašnieki vairāku gadu garumā ēkas demontāžas ieceri nav īstenojuši, iespējams, mēģinot to pārdot, teica Burovs. Taču pēc pēkšņā nogruvuma īpašnieki vienojušies nekavējoties sākt ēkas nojaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!