Foto: LETA

Bijušais Valsts prezidents un pašreizējais Saeimas deputāts Valdis Zatlers (RP) ikdienā neizmanto dzīvokli, kura īrēšanai šobrīd valsts katru mēnesi tērē 1200 latus, un nodevis to lietošanā savam dēlam Kārlim, svētdien vēsta LTV raidījums "De facto". Zatlers raidījumam skaidroja, ka dzīvokli izmanto reprezentācijas vajadzībām.

Pērn vasarā Zatleram beidzās termiņš prezidenta amatā un saskaņā ar likumu valstij bija jāiegādājas viņam dzīvoklis, taču piemērots miteklis netika atrasts. Tāpēc Prezidenta kanceleja noslēdza līgumu ar uzņēmēju Irēnu Pulkinenu par pagaidu piecu istabu dzīvokļa nomu Elizabetes ielā, kamēr Zatleram netiks iegādāts dzīvoklis pastāvīgai lietošanai.

Pagājušā gada jūlijā kopā ar komunālo pakalpojumu rēķinu par dzīvokli samaksāti 929 lati, novembrī jau samaksāta maksimālā summa, ko likums ļauj par dzīvokļa nomu atvēlēt – 1200 latu. Pēc tam, apkures sezonai uzņemot apgriezienus, ar apsaimniekotāju panākta vienošanās par izlīdzināto maksājumu, jo komunālie rēķini bijuši pārāk lieli. Un turpmāk katru mēnesi par dzīvokļa nodrošināšanu Zatleram valsts maksājusi 1199 latus un 99 santīmus. Kopā samaksāti 9292,64 lati, ziņo "De facto".

Taču raidījums vēsta, ka eksprezidents dzīvokli neizmanto. Piemēram, šonedēļ raidījums novēroja, ka vairākas reizes Zatlera automašīna "Audi A8" devās uz Brīvības ielu, kur atrodas Zatlera sievai piederošs dzīvoklis.

Savukārt piektdienas pēcpusdienā raidījuma veidotāji pamanīja pie Elizabetes ielas nama Zatlera dienesta auto. Taču to izmantojis viņa dēls Kārlis.

Sākotnēji Zatlers raidījumam gan noliedzis, ka Elizabetes ielas dzīvoklī viņš nedzīvo, sakot, ka "tas nu nav tiesa". Viņš atgādināja, ka tas ir pagaidu dzīvoklis: "[..] būsim ļoti godīgi, es joprojām esmu uz čemodāniem un kastēm un neizpakotām mantām. [..]Es dzīvoju gan tur, gan tur, un es dzīvoju arī laukos, savā lauku mājā. [..] Jūs jau neesat specdienesti un nevērojat mani 24 stundas dienā. Un es paspēju būt visur," raidījumam sacīja eksprezidents.

Vēlāk gan rakstiski Zatlers raidījumam atzinis, ka Elizabetes ielas dzīvoklī pastāvīgi neuzturas, taču regulāri to izmanto darba un reprezentācijas vajadzībām.

"Dzīvoklī man ir darba kabinets, kuru izmantoju pastāvīgam darbam, kā arī rīkoju darba tikšanās un apspriedes. Esmu pateicīgs valstij par iespēju izmantot šīs telpas, jo mans dzīvoklis Brīvības ielā nebūt nav piemērots šiem mērķiem. Ceru, ka vistuvākajā laikā jautājums ar pastāvīgo dzīvokli tiks atrisināts, jo darbs valsts labā "uz koferiem" ir visai apgrūtinošs," raidījumam paudis eksprezidents.

Tikmēr prezidenta kanceleja vēl līdz jūnija sākumam konkursā meklēs dzīvokli, ko iegādāties Zatlera vajadzībām. Viņam lūko 180 līdz 250 kvadrātmetrus plašu – četru līdz piecu istabu - dzīvokli ar iebūvētu virtuves iekārtu, kas ir piemērots tūlītējai dzīvošanai, mājoklim jābūt mūra ēkā, kuras kāpņu telpa ir vizuāli labā stāvoklī. Dzīvoklim jāatrodas galvaspilsētas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!