Foto: Reuters/Scanpix

Drošības policija (DP) pārbaudē nav konstatējusi pārkāpumus kāda jaunieša Latvijas Televīzijā (LTV) paustajā iecerē par došanos uz Sīriju apgūt "citu mācīšanās stilu".

DP vērtējumā minētajā gadījumā nav konstatēti likuma pārkāpumi. DP vēlreiz uzsver, ka šobrīd krimināltiesiskais regulējums paredz kriminālatbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā, nevis par ieceri to darīt, teica DP preses sekretāre Līga Pētersone.

Latvijas jaunatklāšanas raidījumā "TE!" pagājušā ceturtdienā tika demonstrēts sižets, kurā raidījuma vadītāji ar satiksmes autobusu dodas uz Cēsīm. Transportlīdzeklī viņi iepazīstas ar kādu jaunieti, kurš atklāj, ka viņam ir plāns pēc diviem gadiem kopā ar draugu doties uz Sīriju, lai apgūtu citu mācīšanās stilu. "Puse no mācīšanās ir Dievs un reliģija, bet no otras puses - fiziskas slodzes un izturība," norādījis puisis.

Kad raidījuma vadītājs Gustavs Terzens izteica cerību, ka šobrīd abi nerunājot par topošo teroristu, jaunietis atbildēja: "Kā varētu pateikt par teroristiem... Es par teroristiem diez ko daudz neinteresējos, bet par armiju gan es tā bišķiņ interesējos."

Marta sākumā DP paziņoja, ka Sīrijā gājis bojā Latvijas valstspiederīgais, kurš ar savu ģimeni bija pievienojies teroristu grupējumam "Islāma valsts". Par minēto faktu ir ierosināta krimināllieta. Minētā persona ir bijis Latvijas musulmaņu kopienas aktīvs dalībnieks un uz Sīriju bija devies ar savu sievu, kā arī mazo bērnu. Bojāgājušais gan nav bijušais Latvijas islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs, kurš nesen, kā ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", no Latvijas pazudis ar sievu.

Kopumā par gadījumiem, kad Latvijas valstspiederīgie pievienojušies "Islāma valstij", DP ir sākti trīs kriminālprocesi. Proti, jau iepriekš minētais fakts, kā arī ierosināts kriminālprocess pret Petrovu un vēl vienu personu. Trešais kriminālprocess sākts tikai marta sākumā.

DP neatklāj, vai bojāgājušais ir kāds no iepriekš plašsaziņas līdzekļos izskanējušajiem vīriešiem - Māris Bergholds vai kāds jaunietis vārdā Mārtiņš. Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka Petrovs kādā paziņojumā rakstījis, ka oficiāli kopš 2012.gada vasaras Bergholds ir pazudis bez vēsts. Pēc neapstiprinātas informācijas, Bergholds "ir izgājis Dieva ceļā Tuvajos Austrumos, kur, visdrīzāk, ir kļuvis par pirmo Latvijas šahīdu".

2013. gada oktobra beigās māte saņēma pēdējo ziņu no tobrīd 33 gadus vecā Bergholda. Viņa māte raidījumam pauda uzskatu, ka vai nu dēls gājis bojā Sīrijā, vai arī atrodas nebrīvē.

DP priekšnieks Normunds Mežviets LNT raidījumam "900 sekundes" atzinis, ka Latvijas musulmaņu kopienu skārušas radikālisma tendences, ko aktīvi mēģina noliegt vietējo musulmaņu kopienu līderi. Taču viņš noliedza, ka Latvijā būtu izveidojusies aktīva rekrutēšanas shēma, kas nodarbotos ar cilvēku vervēšanu, lai tie tiktu sūtīti uz "Islāma valsti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!