Foto: F64
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) centīsies jaunajā Saeimā dubultot savu deputātu skaitu un cer iekļūt valdībā, atzina VL-TB/LNNK valdes līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

10.Saeimas vēlēšanās nacionālā apvienība ieguva astoņas deputātu vietas un palika opozīcijā.

Dzintars vēlēšanu iznākumu atturējās prognozēt, bet norādīja, ka VL-TB/LNNK centīsies savu pārstāvniecību dubultot. "Ņemot vērā to, kā esam pavadījuši šos pēdējos astoņus mēnešus, uzskatu, ka mums pat nav jāiegulda lieli finanšu līdzekļi reklāmā. Līdz ar to kampaņa lielos vilcienos būs ierastā darba turpinājums – tikšanās ar iedzīvotājiem, avīzes izdošana. Līdz ar to bijām gatavi Saeimas atlaišanai jebkurā brīdī. Esam gatavi un priviliģētā situācijā un ceram, ka mūsu skaits Saeimā varētu dubultoties," teica politiķis.

Jaunajā parlamentā nacionālā apvienība koalīcijā būtu gatava strādāt ar trim partijām – "Vienotību", Zatlera reformu partiju (ZRP) un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Pēc Dzintara domām, visticamāk, ka koalīciju varētu veidot ar "Vienotību" un ZRP.

"Bet tādā gadījumā būtu jāskatās, kāds ir spēku sadalījums, cik kuram balsis un, pats galvenais, kāda ir reakcija un attieksme pret mūsu programmatiskajām nostādnēm, kaut vai pret to pašu skolu pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā," atzina VL-TB/LNNK līderis.

Viņš gan atzina, ka šīs organizācijas esot ideoloģiski ļoti hameleoniskas un tām neesot striktas ideoloģiskas definīcijas. Tas, kas esot kopīgs, ir nostādnes tiesiskajos jautājumos, valsts pārvaldes lietās, par pilsoņu aktīvāku iesaistīšanu politiskajos procesos, bet par nacionālajiem jautājumiem signāli esot ļoti dažādi un bieži vien nesaprotami.

"No vienas puses, ZRP runā par Latvijas vēstures mācīšanu skolās, ka bērnudārzos jāpāriet uz valsts valodu, bet tajā pašā laikā izsakās, ka nepilsoņu bērniem automātiski būtu jāpiešķir pilsonība, ka būtu jāveicina bezvīzu režīms ar Krieviju, ka etniskajai izcelsmei vispār nav nozīmes - tās ir tādas tēzes, kas drīzāk piestāvētu Aināra Šlesera partijai LPP/LC un "Saskaņas centram" (SC), nevis organizācijai, kas cenšas sevi definēt kā nacionālos jautājumos labēju," norādīja Dzintars.

Līdzīgi esot ar "Vienotību". Tās pārstāvji skaidri atzīstot - ja "Vienotībai" ar ZRP nepietiks mandātu, lai iegūtu pārsvaru, kā trešā partija būs jāaicina SC. "Tas liecina, ka ideoloģiski šīs organizācijas ir labākajā gadījumā neprognozējamas un sliktākajā gadījumā nacionālajos jautājumos gana tālas," pieļāva nacionālās apvienības pārstāvis.

Runājot par reālām iespējām iekļūt koalīcijā, Dzintars cer uz to, ka tie deputāti, kas tiks ievēlēti no ZRP un "Vienotības" puses, būs pietiekami nacionāli, jo arī sastāvs zināmā mērā izšķirot, kādu virzienu organizācija izvēlas.

"Ceram, ka būs pietiekami liels sabiedrības spiediens, lai kā trešā partnere valdībā būtu nacionālā apvienība. VL-TB/LNNK atrašanās valdībā nebūs pašmērķis, mēs necentīsimies par katru cenu tur būt. Mums ir sava programma, pozīcijas, un ir jābūt skaidrībai, vai šīs pozīcijas būs valdības dienaskārtībā un vai mēs varam cerēt uz to īstenošanu," teica Dzintars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!