Foto: EPA/LETA
Eiropas Parlamenta (EP) 2014. gada vēlēšanas tiks rīkotas laikā no 22. līdz 25. maijam, nevis no 5. līdz 8. jūnijam, kā tas bija plānots iepriekš, otrdienas balsojumā nolēmis EP, portālu “Delfi” informēja EP Informācijas birojā.

Lēmums pieņemts, lai jaunajam EP sasaukumam būtu vairāk laika sagatavoties Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja ievēlēšanai, kas notiks 2014. gada jūlijā.

Kā iemesls šādam lēmumam minēts arī apsvērums, ka 2014. gada 5.-8. jūnijs sakrīt ar Vasarsvētku nedēļas nogali, kad daudzās dalībvalstīs ir skolēnu brīvdienas un cilvēki nevar piedalīties balsošanā.
Reizi piecos gadiem Eiropas Savienības (ES) pilsoņi izvēlas savus pārstāvjus EP, kas aizstāv iedzīvotāju intereses ES lēmumu pieņemšanas procesā.

EP deputātus kopš 1979. gada ievēl tiešās vispārējās vēlēšanās. Pirms tam deputātus iecēla dalībvalstu parlamenti.

Latviju EP šobrīd pārstāv Ivars Godmanis, Krišjānis Kariņš, Sandra Kalniete, Aleksandrs Mirskis, Alfrēds Rubiks, Inese Vaidere, Roberts Zīle, Tatjana Ždanoka un Kārlis Šadurskis.

Jau vēstīts, ka, lai nodrošinātu atbilstību Lisabonas līguma noteiktajam deputātu skaita ierobežojumam līdz 751 un garantētu vietas arī Horvātijas deputātiem, EP pieņēma ierosinājumu par vietu sadalījuma maiņu pēc 2014. gada, kas paredz 12 ES dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, pēc nākamajām EP vēlēšanām zaudēt vienu deputāta vietu, un nevienai dalībvalstij deputātu skaitu nepalielināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!