Foto: LETA
Mazākumtautību pārstāvjiem darba tirgū ir vienādas iespējas ar pārējo sabiedrību, mazākumtautību forumā pauda diskusijā uzaicinātie eksperti.

Kā norādīja politiķis un ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis (RP), šīs iespējas var mērīt, skatoties uz cilvēku panākumiem un karjeru. Viņš pats neesot jutis diskrimināciju tautības dēļ, tomēr esot bijuši gadījumi, kad tas noticis netieši. "Man pastāstīja, ka esmu nosaukts par krievu. Bet es nezinu, kā pierādīt, ka tas ir izraisījis negatīvu attieksmi pret mani," pastāstīja Dombrovskis. Viņš norādīja, ka sabiedrībā vajadzētu mācīties no dažādības, nevis ieslīgt attiecību skaidrošanā starp tautībām.

SIA "Ritters" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Trofimovs savukārt pastāstīja, ka, viņaprāt, tolerancei ir jābūt gan latviešiem pret cittautiešiem, gan otrādi. Viņš arī pastāstīja, ka nekad nav jutis problēmas, darbojoties organizācijās, kurās nereti ir vienīgais krievs. "Tajā pašā laikā jūtos piederīgs savai etniskajai grupai," uzsvēra Trofimovs

Zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs norādīja, ka etniskā piederība viņam nekad nav bijusi svarīga. "Ja nu vienīgi latvieši domā par mani kā krievu, bet krieviem esmu pārāk latvisks - integrējies," pastāstīja fiziķis. Pēc viņa teiktā, diskriminācija mēdz būt arī iekšējs stāvoklis. "Man ir paveicies, ka ģimene un vide to neveicināja, bet es pazīstu cilvēkus, kuri pat, ieraugot uzrakstus latviski, jūtas diskriminēti. Ir jāmeklē veidi, kā cilvēki varētu justies brīvi," viņš pastāstīja.

Fonda atvērtai sabiedrībai "Dots" vadītāja Irina Kuzņecova norādīja, ka sabiedrībā tiek lietota valoda, kurā latvietis tiek uztverts kā etnisks iedalījums, nevis pilsonisks. Viņa pārstāvot otro variantu - atvērtu latvietību. Kuzņecova piemetināja, ka mazākumtautību cilvēki bieži dzīvo nošķirti no pārējās sabiedrības, runājot tikai ar savas kopienas pārstāvjiem un veidojot savu realitāti.

Kā ziņots, piektdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) no plkst.10 notiek mazākumtautību forums "Daudzbalsība, ieklausīšanās un koprade: mazākumtautības Latvijā", kurā tiek diskutēts par mazākumtautību organizāciju interešu aizstāvību, izglītības programmu kvalitāti, plašsaziņas līdzekļu ietekmi un atbildību, kā arī tautības ietekmi karjeras veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!