Foto: F64

Latvijas Republikas Satversme ir gana moderna un elastīga, tajā ir veikti pietiekami būtiski grozījumi un tā ir modernizēta, taču par jaunas konstitūcijas nepieciešamību būtu jābūt ļoti nopietnai diskusijai, aptaujātie konstitucionālo tiesību eksperti.

Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors un lektors Mārtiņš Mits sacīja, ka šobrīd spēkā esošā Satversme ir pierādījusi, ka tā ir gana moderna un elastīga, lai to varētu piemērot mūsdienu vajadzībām. No otras puses, vienmēr ir iespējams vēlēties pilnīgāku regulējumu, un ir jautājumi un aspekti, ko būtu iespējams regulēt daudz precīzāk nekā pagājušā gadsimta divdesmitajos gados rakstītajā konstitūcijā.

Iniciatīva veidot jaunu Satversmi ir pozitīva, ja tās rezultāts būs precīzāk noregulēti pamatjautājumi, pauda Mits. Viņš piebilda, ka ir jāatceras, ka jaunas Satversmes veidošana ir ļoti ietilpīgs process un tā iznākums ir atkarīgs no tā, kas būs iesaistītās personas, kas tiks aicināti uz konsultācijām un cik plaši šis dokuments tiks apspriests.

Savukārt bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs un konstitucionālo tiesību eksperts Aivars Endziņš pieļāva, ka jautājums par jaunu Satversmi "ir diskusiju vērts". Viņš gan uzskata, ka diezin vai vajag jaunu Satversmi, jo 1922.gada Satversmē ir izdarīti pietiekami būtiski grozījumi un tā ir modernizēta.

Endziņš pauda viedokli, ka par jautājumu, vai ir "akūti nepieciešama" jauna Satversme, "vajag ļoti nopietnu diskusiju", īpaši, ja šodien publiskajā telpā parādījušās idejas par kaut kādām reformām pašvaldību jomā. "Nu es nezinu," skeptiski noteica Endziņš.

Savukārt pašreizējais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris uzskata, ka Satversme ir uzrakstīta kodolīgi un saprotami un nav būtiska iemesla to šobrīd mainīt. Satversme nav novecojusi, bet ir atbilstoša un veiksmīgi piemērojama ikdienas dzīvē, pauda viņa palīdze Līga Pauliņa.

Valsts prezidents Andris Bērziņš būtu gatavs iniciēt jaunu Latvijas konstitūciju. To valsts pirmā persona šodien atzina intervijā raidījumam "Dienas Rīts".

Atbildot uz jautājumu, vai Latvijā nepieciešams rakstīt jaunu konstitūciju, Bērziņš teica: "Tas noteikti notiks tuvāko gadu laikā, būs pavisam jauna pieeja." Valsts pirmā persona arī piebilda, ka mūsu kaimiņvalstis savus pamatlikumus jau mainījušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!