Foto: Publicitātes foto

Jurists un Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC), kuram nav izsniegta speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu, apņēmies vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kur cer panākt caurskatāmu un demokrātisku pielaižu izsniegšanu, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Jāatgādina, ka pielaidi deputātam liedzis Satversmes aizsardzības birojs (SAB), kura lēmumu Elksniņš nesekmīgi pārsūdzēja ģenerālprokuroram. Netiekot pie šīs pielaides, deputāts nevar kļūt par Saeimas Nacionālās drošības komisijas locekli.

Laikraksts vēsta, ka otrdien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē Elksniņš iesniedzis 20 priekšlikumus, kuru būtība bija panākt, lai virknei ierēdņu un Saeimas deputātu pielaidi valsts noslēpumu saturošai informācijai nodrošinātu automātiski, atsakoties no līdzšinējās kārtības, kad par to lemt SAB. Elksniņš ideju argumentēja, sakot - deputātiem, kuriem nav pieejas sensitīvajai informācijai, noteiktos Saeimas balsojumos nespēj pieņemt lēmumu. Kā piemēru viņš minējis nākamgad gaidāmo balsojumu par jauno SAB direktoru, jo daļai informācijas par kandidātu piekļūs tikai tie deputāti, kuriem ir attiecīgā pielaide, vēsta laikraksts. Elksniņš uzskatot, ka SAB šādā veidā var manipulēt ar demokrātiju.

Deputātam nepiekrītot SAB, kurš laikrakstam atbildējuši, ka: "SAB uzskata, ka jebkura persona ir pārbaudāma." SAB laikrakstam skaidrojis, ka pretējā gadījumā, mainot kārtību, par neuzticamu atzītas personas rokās var nonākt informācija par tiem cilvēkiem, kas bijuši iesaistīti informācijas vākšanā par konkrēto personu.

Jāatgādina, ka līdz šim pielaide valsts noslēpumam atteikta vēl diviem SC frakcijas deputātiem - Jānim Urbanovičam un Sergejam Mirskim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!