Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) piektdien vēlu vakarā paziņoja par lēmumu atkapties no amata un nolikt deputāta mandātu. Lai valstī neradītu konstitucionālo krīzi, Emsis sestdien sasauc frakciju padomes un prezidija kopsēdi, kurai būs jalemj par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu tuvākajā laikā.

Par to piektdien vēlu vakarā ziņoja Latvijas Televīzijas ziņu dienests.

"Es, kā jau solīju, gribu rīkoties ļoti atbildīgi un es atkāpjos no Saeimas priekšsēdētāja amata un arī Saeimas deputāta amata," sacīja Emsis.

Viņš norādīja, ka saistībā ar Valsts prezidenta Valda Zatlera došanos ārvalstu vizīte un nepieciešamību nodot valsts vadītaja pienākumus uz laiku kādam citam sestdien plkst. 13 tiks sasaukta Saeimas prezidija un frakciju padomes kopsēde.

Emsis atkārtoti uzsvēra, ka nav melojis prokuratūrai. "Nekadas apzināti nepatiesas liecības neesmu sniedzis un ar to es tikšu gala," sacīja Emsis, pieļaujot, ka varētu arī atgriezties Saeimā un politikā, taču pašreizējā situācijā, lai Saeimai nebūtu jālemj par viņa izdošanu, viņš noliks arī deputāta mandātu.

Emsis skaidroja, ka prokuratūrā uzsaktais krimināprocess ir ierosinats saistība ar viņam nozagto naudu. Lai gan atkāpjoties Emsis dodot sabiedrībai signālu, ka ir vainīgs prokuratūras norādītajos pārkāpumos, viņs uzsver, ka nav, turklāt ir parliecināts, ka sabiedrība pareizi sapratīs notiekošo. "Viņi saprot, kāda ir Latvijā politiskā situācija..esmu pārliecinats, ka sabiedrība sapratīs pareizi," sacīja Emsis.

Pēc Emša teiktā, ZZS vēl pagaidām nav informēta par viņa lēmumu, taču tas apvienībai būšot jārespektē.

Jau vēstīts, ka Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS), sniedzot liecības Ventspils amatpersonu krimināllietā, iespējams, sniedzis nepatiesas liecības, tādēļ pret Saeimas priekšsēdētāju sākts kriminālprocess, portālu "Delfi" piektdien informēja Ģenerālprokuratūras preses centrā.

Prokuratūra norāda, ka veicot izmeklēšanu Ventspils amatpersonu lietā konstatēts, ka "pastāv reāla iespēja, ka Emsis sniedzis apzināti nepatiesu liecību" par faktiem, kas gan nav saistīti ar Ventspils krimināllietu.

Prokuratūra piektdien pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu, uzsākot jaunu kriminālprocesu pret Emsi, jo pastāv reāla iespēja, ka Emsis ir apzināti nepatiesi liecinājis pirmstiesas kriminālprocesā.

Prokuratūra Saeimas priekšsēdētāju bija nopratinājusi kā liecinieku Emša portfeļa zādzības lietā.

Ģenerālprokuratūras lietvedībā ir kriminālprocess par noziegumiem un noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem atbildība paredzēta Latvijas Kriminālkodeksā un Krimināllikumā par saimnieciskiem noziegumiem, amatnoziegumiem, noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā un noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Emsis šajā kriminālprocesā pratināts kā liecinieks.

Kā ieprieks norādīja Maizītis, Emša un citu liecinieku liecības ir pretrunā ar citiem kriminālprocesā noskaidrotiem faktiem un joprojām tiek veiktas procesuālas darbības, lai noskaidrotu pretrunu rašanās cēloņus. Tādēļ pašlaik nav likumīga pamata pieņemt lēmumu saistībā ar Emša un citu liecinieku pretrunīgām liecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!