Foto: F64

Pirmdien, 16. novembrī, svinīgā ceremonijā tika atklāta NATO spēku integrācijas vienība (NSIV) Latvijā, portālu "Delfi" informēja vienībā.

Piedaloties augsta līmeņa viesiem no Latvijas, NATO un sabiedrotajām valstīm, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, NATO spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Adrians Bredšovs un NATO spēku integrācijas vienības Latvijā komandieris pulkvedis Ēriks Naglis svinīgi atklāja pirmo pastāvīgo NATO spēku struktūras štābu Latvijā.

Uzrunās tika vērsta uzmanība šā brīža svarīgumam – gan Latvijai kā uzņemošajai valstij, gan NATO kā aliansei.

Klātesošie noturēja klusuma brīdi, pieminot Parīzes teroraktos bojāgājušos. "Šis ir vēl viens spilgts apliecinājums solidaritātei, un mums ir stingri jāturas kopā ar mūsu draugiem un sabiedrotajiem," uzrunā norādīja Bergmanis. Arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Graube uzsvēra: "NATO spēku integrācijas vienība ir ne tikai militāra vienība, bet arī vienotības simbols. Daļa no NATO pielāgošanās drošības problēmām, ar kurām mēs saskaramies."

Saskaņā ar pieņemto lēmumu NATO samitā Velsā, šā gada vasarā tika uzsākts darbs pie NSIV izveides Latvijā, un 1. septembrī NSIV ieguva starptautiska militārā štāba statusu.

Tādējādi pirmo reizi valsts vēsturē Latvijā ir izvietots pastāvīgs NATO spēku struktūras štābs. Kopumā Eiropas austrumos ir izvietoti seši šādi štābi – Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā, un šā gada oktobrī tika pieņemts lēmums par vēl divu štābu izveidi Ungārijā un Slovākijā.

NSIV galvenais uzdevums būs veicināt ātru un koordinētu Alianses paaugstinātas gatavības spēku izvēršanu reģionā, sniegt atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un piedalīties militāro mācību koordinēšanā. NSIV izveides noteikumi paredz, ka štābā strādās 40 karavīri, no kuriem puse būs Latvijas pārstāvji, bet otra puse sabiedroto valstu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!