Foto: LETA

Latvija ir gatava sniegt Francijai visu nepieciešamo palīdzību, ja tāda nepieciešamība radīsies un ir gatava jebkurā brīdī iesaistīties, tomēr svarīgi ir arī panākt lielāku sadarbību NATO valstu starpā, ko pierāda Parīzē notikušais terora akts, žurnālistiem pavēstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Mēs esam gatavi ikvienā brīdī iesaistīties un palīdzēt, ja tas būs nepieciešams," sacīja Bergmanis. Aizsardzības ministrs arī vērsa uzmanību uz to, ka jau patlaban Latvija ir iesaistījusies humanitārās palīdzības sniegšanā, lai risinātu Sīrijas jautājumu. Bergmanis arī atgādināja, ka Latvija ir starptautiskās koalīcijas, kura cīnās ar Islāma valsti, dalībniece.

Vienlaikus Latvija uzskata, ka vislabākais risinājums šai ļoti sarežģītajai problēmai ir politisks. "Ir ļoti svarīgi dalīties ar informāciju un sadarboties. To pierāda arī terora akts [Parīzē], ka mums ir vairāk jāsadarbojas un jādalās ar to informāciju, kas ir katras valsts rīcība," sacīja aizsardzības ministrs.

Pirmdien Rīgā tika atklāta NATO spēku integrācijas vienība (NSIV). Pasākumā ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, NATO spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Adrians Bredšovs, Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze, Daudznacionālā Ziemeļaustrumu korpusa štāba Ščecinā komandieris ģenerālleitnants Manfreds Hofmans, NATO spēku integrācijas vienības Latvijā komandieris pulkvedis Ēriks Naglis, kā arī citi aicinātie viesi.

Klātesošie vairākkārt pauda NATO solidaritāti ar Franciju un norādīja, ka Ziemeļatlantijas līguma dalībvalstis ir gatavas sniegt visu nepieciešamo palīdzību, tostarp arī militāru, ja Parīzei tāda būs nepieciešama.

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka NATO NSIV atklāšana ir skaidrs vēstījums tam, ka neviena NATO dalībvalsts netiks atstāta likteņa varā. "Vienības izveide kārtējo reizi apliecina, ka NATO pamatprincips ir visi par vienu un viens par visiem. Galvenie vienības uzdevumi būs nepieciešamības gadījumā veicināt sabiedroto spēku ienākšanu reģionā, tādējādi palielinot NATO ātrās reaģēšanas spēku ātrumu un gatavību, sniegt ieguldījumu kolektīvās aizsardzības plānošanā, kā arī koordinēt mācības un apmācības reģionā. Vienība būs nozīmīga saikne starp nacionālajiem un sabiedrotajiem spēkiem," skaidroja Bergmanis.

Savukārt NBS komandieris Graube norādīja, ka šīs vienības izvietošana ir papildus garants Latvijas valstiskumam un veicina mūsu valsts neatkarības saglabāšanu.

Vienībā kopumā strādās 40 cilvēku liels personāls, ar iespēju nepieciešamības gadījumā palielināt personāla skaitu līdz 60 personām. Pusi no vienības personāla aizpildīs NATO dalībvalstis, savukārt otru pusi nodrošinās Latvija kā uzņemošā valsts. NSIV Latvija šobrīd ir pārstāvētas astoņas NATO dalībvalstis.

Vienības pagaidu telpas atrodas NBS Štāba bataljona teritorijā. NSIV Latvija komandieris ir pulkvedis Ēriks Naglis.

Vēstīts, ka piektdien notikušajos teroraktos Francijas galvaspilsētā oficiālais bojāgājušo skaits ir 129 cilvēki, bet vairāk nekā 300 cilvēki ir ievainoti.

Atbildību par uzbrukumiem, kas notika sešās vietās Parīzē, atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts". Uzbrukumos gāja bojā septiņi teroristi, no kuriem seši uzspridzinājās paši. Molēns sacīja, ka uzbrukumā koncertzālē "Batacalan", saņemot apmēram simt cilvēkus par ķīlniekiem, uzbrucēji minēja Sīriju un Irāku. Koncertzālē teroraktā upuru skaits sasniedzis 89 cilvēkus, teica prokurors. Viņš norādīja, ka sākotnējā informācija liecina, ka trīs teroristu komandas koordinēja uzbrukumus Francijas galvaspilsētā.

Saskaņa ar Ārlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju, teroraktos Latvijas valstspiederīgie nav cietuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!