Foto: AFP/Scanpix
Ārkārtas stāvoklis Francijā tiks pagarināts uz nākamajiem trim mēnešiem, pirmdien paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Viņš parlamenta ārkārtas sanāksmē Versaļā paziņoja, ka šāds priekšlikums trešdien tiks iesniegts likumdevējiem, un aicināja to apstiprināt līdz nedēļas beigām.

Olands parlamentam arī pavēstīja, ka Parīzes terorakti tikuši izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību.

Piektdienas "karadarbība (..) tika izlemta un izplānota Sīrijā, sagatavota un organizēta Beļģijā un pastrādāta uz mūsu zemes ar francūžu līdzdalību", parlamenta ārkārtas sanāksmē Versaļā pavēstīja Olands.

Viņš sacīja, ka teroraktu upuru vidū ir 19 valstu pilsoņi, aicinot Franciju izrādīt apņēmību un vienotību.

Olands arī pavēstīja, ka Francija pastiprinās savas operācijas Sīrijā un tuvākās nedēļas turpinās veikt triecienus. Viņš paziņoja, ka tuvākajās dienās tiksies ar ASV prezidentu Baraku Obamu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai apspriestu cīņu pret "Islāma valsti".

Tāpat Olands aicināja grozīt Francijas konstitūciju, lai varētu efektīvāk cīnīties ar terorismu.

Teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti 129 cilvēki un vairāk nekā 300 ievainoti. Atbildību par terora aktiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!