Nacionālās bibliotēkas jeb "Gaismas pils" ēkā piektdien pilna sparā norit pretterorisma mācības "Kurbads 2014", par kurām jau iepriekš brīdināja Drošības policija (DP).

Jau piektdienas rītā skats pie jaunās ēkas bija iespaidīgs – policistu patruļas, novilktas lentas, vīri maskās drūzmējās pie bibliotēkas. Virs ēkas lido helikopters un saslietas teltis, piebraukušas "ātro" mašīnas.

Pusdienlaikā ap bibliotēku ir izvietojusies dzīvā policistu ķēde un pie ēkas ziņkārīgie nevar piekļūt. Portāls "Delfi" novēroja, ka virs ēkas centrālajām durvīm ļoti zemu atrodas helikopters, kurš apkārtnē rada lielu troksni.

Pie visām Gaismas pils ieejas durvīm ir redzami specvienību kaujinieki, viena liela kaujinieku grupa ar suni devās iekšā ēkā. Ap ēku manāms arī mīnu meklētājs robots. Portāls "Delfi" novēroja arī lielu skaitu neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta auto, kas pie ēkas stāv ar ieslēgtām bākugunīm.

DP norāda, ka mācību mērķis ir atbilstoši reaģēšanas plānam pārbaudīt pretterorisma pasākumos iesaistīto valsts institūciju spējas reaģēt gadījumā, ja ir noticis teroristu uzbrukums sauszemes objektam. Atbildīgie dienesti gan mierina – terorisma līmenis Latvijā ir ļoti zems.

Pretterorisma mācību laikā bibliotēkas ēka apmeklētājiem ir slēgta. Ap mācību norises vietu nav paredzēti satiksmes kustības ierobežojumi, līdz ar to šo mācību norise neietekmēs Rīgas iedzīvotāju un pilsētas viesu ikdienas gaitas.

Mācībās piedalās pārstāvji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts robežsardzes, Ģenerālprokuratūras, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!