Foto: F64

Šā gada janvāra beigās Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) atklāja jaunu daudzfunkcionālu operāciju bloku, kas ir lielākais Baltijas valstīs, taču jau pavasarī no ierindas izgāja gaisa dzesēšanas iekārtas. Tās joprojām nav savestas kārtībā, un mediķi atzīst: operāciju zālē jūtas kā turku pirtī, trešdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Siltajās dienās temperatūra zālē pārsniedzot pat +28 grādus, arī gaisa mitrums esot krietni virs atļautajiem 50% , un, kā apgalvojuši vairāki ķirurgi, operējot divas, trīs un pat piecas stundas šādos apstākļos, viņi reāli izjūtot fiziskas ciešanas.

"Tā jau nav, ka ārsti cieš un baidās runāt. Operāciju bloka vadība ir uzrakstījusi iesniegumu slimnīcas vadībai. Tas nav normāli, ka ārstiem un medicīnas māsām jāstrādā kā pirtī. Turklāt daļa no medicīnas speciālistiem uzturas operāciju blokā diennakti bez iespējas no tā iziet," laikrakstam teicis Ķirurgu asociācijas prezidents, slimnīcas galvenais ķirurgs docents Haralds Plaudis.

Savukārt neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Kārlis Bicāns, nedaudz ironizēdams, teicis, ka sutīgajos apstākļos pēc trim veiktajām operācijām konstatējis, ka zaudējis trīs kilogramus svara. "Pirms operācijas jāuzvelk vienreizējās lietošanas papīra veļa, pa virsu – sterils papīra halāts, cepure un maska, tad varat iedomāties, kā cilvēks, šādi ietērpts, var justies pie operāciju galda pamatīgā karstumā un paaugstinātā mitrumā," savus darba apstākļus raksturo ārsts Bicāns un uz jautājumu, kā šī pirts ietekmē pacientus, atbild, ka tikpat kā neietekmējot, jo slimnieki uz operāciju galda ir bez drēbēm, turklāt narkozē.

Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas vadītājs medicīnas zinātņu doktors Andris Vikmanis laikrakstam pastāstījis, ka zālēs esot izvietoti pagaidu kondicionieri, kas praktiski nespējot kompensēt no ierindas izgājušo kondicionēšanas sistēmu.

"Ja te ierastos kāds ārvalstu ķirurgs, tad gan droši vien viņš atteiktos šeit strādāt. Zālē, kur trūkst gaisa, medicīnas personālam ir ļoti grūti operēt, zūd spēki, tiek zaudēts arī šķidrums. Traumatologiem to spēku vajag vārda tiešā nozīmē, jo ir jāurbj, jāzāģē un jāveic citas fiziski grūtas darbības. Ja pacientam operācijas laikā ir jātaisa rentgena izmeklējumi, tad ārstam, kurš strādā bezgaisa telpā, jāuzliek speciāls svina priekšauts. Skumji, ka slimnīcā ir atklāts moderns operāciju bloks, kurā mediķiem nav normāli darba apstākļi," secinājis traumatologs Vikmanis.

Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga laikrakstam atzinusi, ka pavasarī iedarbinājuši gaisa kondicionēšanas iekārtas un pagājis pavisam neilgs laiks, kad sistēma izgājusi no ierindas. Slimnīcas vadība lūgusi pasūtījuma izpildītājus būvniecības firmu "Re&Re" salabot sistēmu, bet būvnieks esot atteicies atvērt iekārtas, lai veiktu nepieciešamo remontu.

"Lai varētu strādāt, operāciju zālēs esam izvietojuši pārvietojamos gaisa kondicionierus. Šonedēļ neatkarīgi eksperti, kas pārzina šo sistēmu, kopā ar būvniecības uzņēmuma "Re&Re" pārstāvjiem tiksies slimnīcā, lai veiktu atzinumus par radušos problēmu un pēc nedēļas ekspertu klātbūtnē šo iekārtu varētu atvērt un novērst bojājumus," informēja valdes priekšsēdētāja.

Savukārt "Re&Re" projektu vadītājs Aigars Ozoliņš laikrakstam atzinis, ka telpas nodotas pasūtītājam 2014. gada decembrī. Pretēji slimnīcas vadītājas teiktajam, viņš laikrakstam atzinis, ka iekārtas sekmīgi darbojušās visu 2015. gadu.

"Šā gada vasaras sākumā pie mums vērsās pasūtītājs ar sūdzībām par dzesēšanas iekārtu funkcionēšanu. Nekavējoties kopā ar iekārtas ražotāju pārstāvjiem veicām iekārtu pārbaudi un tika konstatēti bojājumi, kas radušies nepareizas iekārtu ekspluatācijas dēļ, t. i., nav ievērotas stingri noteiktas lietošanas instrukcijas. Tā kā šie nav iekārtu defekti, lēmums par tālāku rīcību, bojājumu novēršanu un dzesēšanas atjaunošanu jāuzņemas pašam saimniekam," atzinis Ozoliņš.

Savukārt slimnīcas vadītāja uzskata, ka tas ir jādara būvniekam. Nav zināms, kad un kā šis strīds beigsies un kad Baltijā modernākajā un lielākajā operatīvās ķirurģijas centrā tiks likvidēts pirts efekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!