Foto: LETA

Izmantojot jaunākās tehnoloģijas un piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus, Rīgā plāno izveidot modernu Drošības vadības centru, pēc dienesta apspriedes Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) Videonovērošanas centrā pavēstīja Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

Turlais skaidroja, ka veidos Drošības vadības centru, vienuviet apkopojot telemetrisko informāciju par sabiedriskās kārtības pārkāpumiem un noziedzīgajiem nodarījumiem, autotransporta avārijām un sastrēgumiem, ugunsgrēkiem, plūdu vai citu dabas stihiju draudiem, tehnogēno katastrofu iespējām. Apspriedē piedalījās RPP, Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra, Satiksmes departamenta un Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti.

"Gādājot par drošību un kārtību Rīgā, mēs skaidri apzināmies, ka daudz efektīvāk par policijas personālsastāva palielināšanu ir attīstīt videonovērošanas sistēmu, pārklājot ar to visas svarīgākās pilsētas teritorijas," sacīja Turlais. Līdztekus policijas videokamerām, kuru skaits katru gadu pieaug, Rīgā darbojas arī citu dienestu videonovērošanas ierīces, sacīja deputāts. "Mēs gribam šo potenciālu saslēgt vienotā tīklā, pastiprinot gan policijas, gan, piemēram, satiksmes organizētāju kapacitāti. Mēs plānojam izveidot vienotu informācijas centru, kurš kontrolētu situāciju Rīgā visās potenciāli bīstamajās jomās – tad pilsētas administrācija un attiecīgie dienesti nepieciešamības gadījumā varētu nekavējoties sākt rīkoties, sekojot arī turpmākajai notikumu attīstības gaitai," sacīja Turlajs. Viņš sacīja, ka Rīgas Tehniskajā universitātei ir lielas iestrādes šāda projekta īstenošanai, ieskaitot programmatūras nodrošinājumu, un dome cera saņemt arī Eiropas Savienības atbalstu.

Rīgā pirmā publisko vietu videonovērošanas sistēma izveidota 2005.gadā, uzstādot piecas kameras, kas gada laikā fiksēja 1 120 likumpārkāpumus, no tiem 59 kriminālnoziegumus. Līdz šim fiksēti 18 393 pārkāpumi, no kuriem ap 1 000 ir kriminālnoziegumi, tiesībsargājošām institūcijām 540 gadījumos izsniegti pierādījuma videomateriāli. Šobrīd pilsētā patrulēšanas režīmā darbojas 71 RPP videonovērošanas kamera cilvēku bieži apmeklētajās vietās - Vecrīgā, pilsētas centrā, Imantā, Sarkandaugavā, Ķengaragā, Mežaparkā, Lucavsalā un citviet. Aprēķināts, ka katra no tām aizstāj 16 policistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!