Foto: LETA

Šogad notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) pirmās kārtas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) projektu izvērtēšana, bet no 38 projektu koncepcijām, kas apstiprinātas valdībā, iesniegti tikai 16 gatavi projekti, satraukta ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) izsaka bažas par to, ka process nav pietiekami operatīvs un plāno tikties ar ekonomikas un veselības ministriem, lai pārrunātu e-komercijas sistēmas un projekta "e-veselība" ieviešanu.

Digitālajā jomā viens no rādītājiem, ar ko vērtē un salīdzina Eiropas Savienības (ES) valstis, ir Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss. Šo indeksu izstrādājusi Eiropas Komisija ES valstu attīstības novērtēšanai ceļā uz digitālo ekonomiku.

Latvijai šajā indeksā ir labi rādītāji, pārsniedzot ES vidējos rādītājus, tādos aspektos kā savienojamība, interneta izmantošana un digitālie publiskie pakalpojumi. Taču, kā norādīja Gerhards, kritiski zemi rezultāti ir lielākajā daļā to rādītāju, kuri attiecas uz uzņēmējdarbības vērtējumu e-iespēju izmantošanā.

Pēc pašvaldību un būvvalžu viedokļa nepieciešami uzlabojumi Ekonomikas ministrijas pārvaldītajai Būvniecības informācijas sistēmai (BIS), kurai vajadzētu būtiski atvieglot būvniecības saskaņošanas procesu. Bija solīts, ka BIS neprasīs pašvaldību administratīvos un finanšu resursus, taču realitātē būvvalžu darbinieku pienākumi trīskāršojušies, atzīmē VARAM.

VARAM ieskatā Latvija nespēj sekmīgi izmantot visu potenciālu, ko sniegtu sekmīga dažādu sabiedrībai būtisku IKT projektu ieviešana. Piemēram, ar ERAF atbalstu jau vairākus gadus norisinās darbs pie "e-veselības" projekta īstenošanas. Tomēr darbs pie šī projekta nevirzās tik sekmīgi kā plānots.

Ziņots, ka projekta ieviešanas termiņš pašlaik ir 1.decembris. "E-veselības" projekta ieviesējs ir Nacionālais veselības dienests (NVD), un projektu pārrauga Veselības ministrija (VM). Deviņu gadu laikā projektā ir ieguldīti 14,5 miljoni eiro, bet vēl pagājušā gada beigās neviens "e-veselības" pakalpojums lietotājiem joprojām nebija pieejams.

Bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs maijā pauda, ka VM velta lielas pūles, lai ieguldīto nebūtu jāatmaksā. Viņš maijā bija pārliecināts, ka "e-veselības" sistēmas projektu izdosies ieviest, nezaudējot ES piešķirtos 11,3 miljonus eiro projekta īstenošana.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) pēcāk sacīja, ja "e-veselības" projekta neveiksmīgas ieviešanas dēļ valstij būs jāatmaksā ES fondu finansējums 11,3 miljonu eiro apmērā, valdība viennozīmīgi meklēs vainīgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!