Foto: Shutterstock
Iebildumus izraisījis Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājums jaunajā pamatizglītības standartā samazināt obligāto matemātikas un latviešu valodas stundu skaitu.

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāres vietniece Evija Papule skaidroja, ka ministrijas piedāvājums būtībā paredz, ka, nemainot skolēnu slodzes kopējo līmeni, tiek palielināta skolu patstāvība mācību procesa plānošanā.

Papule uzsver, ka ministrijas piedāvāto variantu atbalsta arī vairums no aptaujātajām vairāk nekā 140 skolām un lielāka skolu patstāvība dos skolām ne tikai iespēju palielināt atsevišķu mācību priekšmetu stundu skaitu uz matemātikas stundu rēķina, bet arīdzan rīkoties gluži pretēji. Proti, skolām būs iespējas palielināt matemātikas stundu un dabaszinātņu stundu īpatsvaru.

Pret iespēju, ka varētu tikt samazināts matemātikas stundu skaits kategoriski iebilst premjers Valdis Dombrovskis (V) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), kuri norāda, ka Latvijā jau patlaban vērojams studentu trūkums eksaktajās zinātnēs.

Tādēļ Izglītības un zinātnes ministrijai valdības komiteja uzdevusi gādāt, lai jaunais pamatizglītības standarts tomēr nepieļautu matemātikas stundu skaita samazināšanu.

Iebildumi pret jauno pamatizglītības standartu ir arī Kultūras ministrijai, kura satraukusies par vizuālās mākslas un mūzikas stundu skaita samazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!