Foto: LETA
Valsts iedzīvotāji prezidenta amatā vislabāk velētos redzēt pašreizējo valsts galvu Andri Bērziņu, Latvijas Reģionu apvienības izvirzīto kandidātu Mārtiņu Bondaru, vai arī Eiroparlamenta deputāti Sandru Kalnieti (V), liecina "Latvijas fakti" jaunākā aptauja.

Bērziņu amatā atkārtoti vēlētos redzēt 22,2 %, Bondaru 14,4%, bet Kalnieti 12,1% respondentu. Savukārt Ingunu Sudrabu atbalstījuši 9,8%, Egilu Levitu - 4,6%, Solvitu Āboltiņu - 3,7%, Māri Riekstiņu - 3,3%, Mārci Auziņu – 1,2% aptaujāto.

No spontāni nosauktajiem kandidātiem aptaujā visbiežāk minēts Rīgas mērs Nils Ušakovs, kuru atbalsta 6,3% aptaujāto, kā arī eksprezidente Vaira Vīķe –Freiberga, kuru atbalsta 3,6% respondentu. 2,5% no aptaujātajiem pieminējuši arī Aivaru Lembergu, savukārt 12,6% nav viedokļa jautājumā par prezidenta izvēli.

60,3% aptaujāto uzskata, ka prezidentam ir jābūt bezpartejiskam, 18,9% domā, ka prezidentam ir jābūt politisko partiju pārstāvim, bet 20,8% nav devuši atbildi uz šo jautājumu.

Aptaujā, ņemot vērā ģeogrāfiskā novietojuma principu un nacionalitāti, pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1001 Latvijas Republikas pastāvīgais iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aptauja tika veikta, izmantojot tiešās intervēšanas metodi respondentu dzīves vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!