Foto: DELFI
Teju četras reizes paceļot apsaimniekošanas maksu un mazliet vēlāk arī atslēdzot ūdens padevi dzīvojamai mājai Bauskas ielā 8, Rīgā, mājas apsaimniekotājs cenšas panākt, lai dzīvokļu īpašnieki namu pamestu, ir pārliecināti mājas iedzīvotāji. Savukārt apsaimniekotājs šādus apgalvojumus noraida, un skaidro, ka par apsaimniekošanas maksu lēmuši visu kopīpašumā esošo māju kompleksa iedzīvotāji sapulcē, kuru konkrētā, astotā, nama iedzīvotāji nav apmeklējuši.

Kā portālam "Delfi" stāsta viens no nama dzīvokļu īpašniekiem Andris Stīpnieks, vairākus gadus atpakaļ dzīvokļi mājā tikuši pārdoti. Tos nopirkušas vairākas privātpersonas, taču šovasar līdzšinējais konkrētā Bauskas ielas nama un blakus esošo māju apsaimniekotājs SIA "Mūsu mājas" četras reizes paaugstinājis maksu par apsaimniekošanas pakalpojumiem, lai tā atbrīvotos no dzīvokļu īpašniekiem. Kad īpašnieki "sagremojuši" pakalpojuma jaunās izmaksas un tomēr turpinājuši maksāt, apsaimniekotājs atslēdzis ūdensapgādi visai mājai, to pamatojot ar ūdensvada remontdarbiem. Turklāt ūdens atslēgts bez jebkāda iepriekšēja paziņojuma.

Pēkšņais apsaimniekošanas maksas "lēciens" – 0,43 eiro pārtop par 1,50 eiro

Viena dzīvokļa īpašnieka komunālo maksājumu rēķins liecina, ka maijā apsaimniekošanas maksa bijusi 0,43 eiro par kvadrātmetru. Par teju 73 kvadrātmetru lielu dzīvokli mēnesī bija jāmaksā 31,22 eiro. Jūnijā apsaimniekošanas maksa "uzlekusi" līdz 1,5 eiro par kvadrātmetru. Par tikpat lielu dzīvokli jau mēnesī bija jāmaksā nu jau 108,90 eiro.

Savukārt ar 25. jūliju datēts paziņojums, ko saņēmis dzīvokļa īpašnieks, vēsta par ūdensvada bojājumu. Tajā teikts, ka inženiertīkli atrodas avārijas stāvoklī un steidzami nepieciešams remonts, lai nomainītu aukstā ūdens cauruļvadus, kā arī nepieciešams remonts, jo pagrabā uz grīdas plūstot kanalizācijas saturs. Kopējās izmaksas par remontdarbiem esot 4687 eiro – 234,35 eiro katram dzīvoklim. Saistībā ar šo paziņojumu Stīpnieks skaidro, ka nekādi remontdarbi nav novēroti, kā arī apsaimniekotājs nav dzīvokļu īpašniekiem parādījis tāmi vai rēķinu par veiktajiem darbiem.

Pēc tam, kad Bauskas ielas astotā nama iedzīvotāji, lai risinātu radušos situāciju, pagalmā novietojuši pārvietojamo tualeti un no "Rīgas Ūdens" ar cisternu piegādājuši ūdeni, "Mūsu mājas" esot pieeju pagalmam nobloķējuši, novietojot piebrauktuvē atkritumu konteineru, kas pat netiekot izmantots. Stīpnieks portālam "Delfi" norāda, ka tādējādi pagalmā nevar iebraukt neviens, arī operatīvais transports.

Grib atbrīvoties no neērtā apsaimniekotāja

Dzīvokļu īpašnieku runasvīrs, kuram arī pašam pieder viens no dzīvokļiem Bauskas ielas namā, skaidro, ka dzīvokļu īpašnieki rīkojuši mājas iemītnieku sapulci, kurā lemts par apsaimniekotāja maiņu. Sapulce bijusi likumīga un dokumentēta protokolā, taču apsaimniekotājs "Mūsu nami" esot paziņojis, ka sapulce neesot bijusi leģitīma, tāpēc apsaimniekotāja maiņa nenotiks.

Vēlāk gan mājas īpašnieki apsaimniekotāju nomainījuši uz "RBS SKALS Serviss", taču "Mūsu nami" šo maiņu nav uzskatījuši par tiesisku un uzlauzuši pagrabus, kā arī centušies nomainīt slēdzenes. Par to mājas īpašnieki arī sūdzējušies Valsts policijā, uzrakstot iesniegumu, informēja Stīpnieks.

Apsaimniekošanas uzņēmuma "Mūsu nami" pilnvarotā pārstāve Kristīne Smirnova portālam "Delfi" pauda pārliecību, ka uzņēmums neuzskata apsaimniekotāja nomaiņu par tiesiski spēkā esošu, jo Bauskas iela 8 nav viena atsevišķa vienība, bet gan šis nams un kopīpašumā esošās inženiertehniskās komunikācijas ietilpst vienā ēku kompleksā ar namiem tagadējā Ludviķa ielā 8 un 10, kas pirms Rīgas domes veiktās ielu nosaukumu maiņas saukusies par Bauskas ielu 8A un 8B.

Smirnova skaidroja, ka 27. jūnijā notikusi visu šo ēku iedzīvotāju kopsapulce, kurā tikuši lemti jautājumi gan par apsaimniekošanas maksu, gan ūdensapgādes komunikāciju remontu, gan arī skatīts jautājums par apsaimniekotāju maiņu. Uz šo sapulci Bauskas ielas 8. nama iedzīvotāji neesot ieradušies.

Visu namu kompleksā kopumā ir 99 dzīvokļi. Sapulcē piedalījies dzīvokļu īpašnieku vairākums, kas arī lēmis par apsaimniekošanas maksas paaugstināšanu, to nosakot 1,24 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tāpat pieņemts lēmums par veicamajiem remontiem un izlemts, ka īpašuma apsaimniekotājs nemainās – tas paliek SIA "Mūsu nami". Smirnova skaidroja, ka namā Bauskas ielā 8 ir 24 dzīvokļi, kuru īpašnieki vieni paši par apsaimniekotāja maiņu lemt nevar.

Apsaimniekošanas maksa nav mainīta no 2002. gada, oponē "Mūsu nami"

Jautāta par tik būtisko apsaimniekošanas maksas kāpumu, Smirnova minēja, ka apsaimniekošanas maksa nebija mainīta kopš 2002. gada, īpašums ir nolietojies, kā arī nepieciešams ūdensvada sistēmas remonts. Tāpat ir nepieciešams arī veidot uzkrājumu remontdarbiem nākotnē, tāpēc namu kompleksa dzīvokļu īpašnieki vienojušies par apsaimniekošanas maksas palielināšanu.

Smirnova apstiprināja, ka astotā nama dzīvokļu īpašnieki vērsušies policijā. Uzņēmums "Mūsu nami" esot par šādu soli informēts.

Runājot par ūdens atslēgšanu Bauskas ielas namā, "Mūsu nami" pārstāve uzsvēra, ka nama iedzīvotāji tikuši informēti par ūdensapgādes sistēmai nepieciešamo remontu. Tiklīdz dzīvokļu īpašnieki vienošoties par remonta finansēšanu, tas tikšot veikts un ūdenspadeve atjaunota.

Smirnova portālam "Delfi" uzsver, ka visas problēmas sākušās tāpēc, ka astotā nama dzīvokļu īpašnieki nebija ieradušies uz 27. jūnijā rīkoto visa namu kompleksa iedzīvotāju sapulci, kurā lemti šie būtiskie jautājumi, bet tā vietā pēcāk sarīkojuši paši savu sapulci. Šīs sapulces lēmums apsaimniekotājam neesot juridiski saistošs.

Vaicāta par situācijas iespējamo risinājumu, Smirnova norādīja, ka teorētiski, visiem 99 dzīvokļiem lemjot, būtu iespējams namam Bauskas ielā 8 piesaistīt otru apsaimniekotāju.

Kurš tur vadības grožus uzņēmumā "Mūsu nami"

SIA "Mūsu nami", kura iepriekšējais nosaukums bija SIA "Bozis", pēc dzīvojamās mājas Bauskas ielā 8 sadalīšanas dzīvokļu īpašumos daļu no dzīvokļu īpašumiem atsavinājis citām personām. Tie reģistrēti zemesgrāmatā, atverot attiecīgajiem dzīvokļu īpašumiem nodalījumus. Dzīvokļus tirgoja laikā no 2002. gada līdz 2004. gadam. Tad arī tos iegādājās lielākā daļa mājā šobrīd dzīvojošo.

Uzņēmumu reģistrā (UR) pieejamā informācija liecina, ka SIA "Mūsu nami" 29. jūlijā mainījies īpašnieks un valde. Tagad 100% uzņēmuma pieder SIA "Pamats īpašumi", kas iepriekš bija 50% "Mūsu namu" kapitāldaļu īpašnieks, bet otri 50% piederēja Agnim Miķelsonam. Vēl pirms tam "Mūsu nami" līdzīgās daļās piederēja Miķelsonam un Danielam Neibergam.

Miķelsons darbojas arī SIA "Pamats īpašumi" valdē. Kopš jūlija vidus "Pamats īpašumi" pilnībā pieder SIA "Domu celtnieks", bet pirms tam "Pamats īpašumu" uzņēmuma vienīgais īpašnieks bija tas pats Agnis Miķelsons.

"Mūsu nami" reģistrēts Lāčplēša ielā 2, kas uz pusēm pieder kādam Laurim Miķelsonam, kuram to uzdāvinājis Agnis Miķelsons, un Jurim Puriņam. Zemesgrāmatā 2006.gadā reģistrēta pirmā hipotēka par 2 miljoniem latu, kur kreditors ir SIA "Mēdiju partneris", bet ķīlas devējs – Miķelsons. Savukārt "Mēdiju partnera" īpašnieks ir ASV uzņēmums "Menard Port LLC", bet tā valdē ir Miķelsons. Iepriekš "Mēdiju partneris" piederējis "Menard Port LLC", Mārcim Miķelsonam, Eduardam Filippovam un Modrim Jēkabsonam.

ASV uzņēmuma "Menard Port LLC" vārds iepriekš izskanējis arī saistībā ar tā dēvēto uzņēmuma "Laima" reiderisma lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!