Lai pilnveidotu vadības un kontroles iemaņu apguvi, sadarbību un savstarpējo savietojamību, kā arī praktizētu specifiskas gaisa telpas patrulēšanas procedūras, aizvadītās nedēļas otrdienā un trešdienā Baltijas valstu gaisa telpā notika NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās mācības "Ramstein Alloy 3", informēja Latvijas armija.

Mācībās piedalījās NATO dalībvalstis un partnervalstis.

Mācības, kuras alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā un vada NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, sekmē sabiedroto un partnervalstu klātbūtnes stiprināšanu Baltijas reģionā. "Ramstein Alloy" ir turpinājums treniņlidojumiem Baltijas gaisa telpā (BRTE – ''Baltic Region Training Event''), kas regulāri notiek jau kopš 2008. gada.

Mācību scenārijs paredzēja ne tikai pilnveidot gaisa telpas patrulēšanas procedūras, bet arī stiprināt alianses un partnervalstu savstarpējo sadarbību Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas un reģionālo gaisa spēku resursu pielietošanā.

Mācībās bija iesaistīta Francijas Gaisa spēku iznīcinātāju "Mirage 2000-5" vienība, kas šobrīd patrulē Baltijas valstu gaisa telpā un ir izvietota Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos, savukārt atbalstu sniedza Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāju "Eurofighter" vienība, kas patrulēšanas operācijas stiprināšanai Baltijas valstu gaisa telpā, izvietota Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

Kā informē armija, Francijas un Vācijas iznīcinātājus atbalstīja Polijas Gaisa spēki kopā ar alianses partnervalstu – Zviedrijas un Somijas – Gaisa spēkiem. Atbilstoši mācību scenārijam tika veikta gaisa kuģa pārtveršana, meklēšanas un glābšanas operācija, kā arī sakaru zaudēšanas izspēles vingrinājums.

Lietuvas Gaisa spēki nodrošināja transportlidmašīnu, lai simulētu sakaru zaudēšanas scenāriju, savukārt Latvija un Igaunija sniedza atbalstu ar gaisa atbalsta kontrolieriem. Latvijas bruņoto spēku helikopters sniedza atbalstu meklēšanas un glābšanas scenārija izspēlē kaujas apstākļos, savukārt NATO agrās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna nodrošināja vadību un kontroli lidojumu laikā un ātro reaģēšanas scenāriju izspēlē.

Mācību scenārijs sniedza iespēju ne tikai trenēties NATO patrulēšanas operācijas Baltijas valstu gaisa telpā rotācijas vienībām, bet arī pilnveidot starpinstitucionālo sadarbību starp bruņotajiem spēkiem un valsts civilajām institūcijām, trenēt atbalsta sniegšanas procedūras gaisa kuģiem krīzes situācijās, nostiprināt iemaņas gaisa kuģu identifikācijā, kā arī uzlabot savstarpējo savietojamību starp mācībās iesaistītajām nācijām un to gaisa kuģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!