Valdība piektdien ārkārtas sēdē atbalstīja vēl vienas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 9% apjomā ieviešanu no 2003.gada 1.janvāra. Valdība gan pagaidām konkrēti nenolēma kādas preces tiks apliktas ar pazemināto nodokļa likmi.
Finansu ministrs Gundars Bērziņš žurnālistiem sacīja, ka par precēm un pakalpojumiem, kuras apliks ar pazemināto nodokli, valdība lems tuvākajā laikā. Viņš norādīja, ka pamatā pazeminātā likme skars preces un pakalpojumus, kuri pašlaik no nodokļa ir atbrīvoti vispār, bet valdība jau otrdien neatbalstīja pazeminātās likmes piemērošanu precēm, kuras šobrīd tiek apliktas ar PVN.

Noteikti ar pazemināto PVN likmi tiks aplikti medikamenti, medicīnas preces, mācību, zinātniskās un bērnu grāmatas, kā arī masu informācijas līdzekļi.

Pašlaik ir tikai viena PVN likme - 18%. Valdībā bija iesniegti divi iespējamie pazeminātās likmes varianti - 5% un 9%, tomēr valdība izšķīrās par likmi, kas ir tikai uz pusi mazāka nekā tagadējā.

Pazemināta PVN likme ir ieviesta, jo pašlaik likumā par PVN no nodokļa ir atbrīvotas vairākas preces un pakalpojumi, kas ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvām. Tādēļ šie atvieglojumi būs jāatceļ ne vēlāk kā 2002.gada beigās, kad Latvija ir apņēmusies atcelt visus ES prasībām neatbilstošos nodokļu atvieglojumus.

Tādējādi ar PVN sāks aplikt arī, piemēram, medikamentu un medicīnas iekārtu piegādes, siltā un aukstā ūdens piegādes u.c. Šādi lēmumi varētu negatīvi ietekmēt sociālo spriedzi sabiedrībā, tādēļ ir nepieciešama pazemināta PVN likme.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš BNS iepriekš stāstīja, ka jebkurā gadījumā sākotnēji Latvijā nebūs vairāk kā divu PVN likmju, jo šis nodoklis ir ļoti grūti administrējams, lai gan Eiropas Savienības direktīvas pieļauj arī divas pazeminātās likmes.

Diferencētas PVN likmes ir lielākajā daļā Eiropas valstu. Ar zemākām nodokļa likmēm tiek aplikti, piemēram, medicīnas pakalpojumi, pārtika un citas ar sociālo jomu vai īpašu valsts atbalstu saistītas preces un pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!