Foto: DELFI
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā likumos noteikt, ka valsts un pašvaldības būs atbildīgas par finansējumu skolēnu mācību līdzekļu sagādāšanai, bet vecākiem par savu naudu bērni būs jānodrošina vien ar individuālajiem mācību līdzekļiem un personiskās lietošanas piederumiem, portālu "Delfi" informēja IZM.

Līdz ar šīm izmaiņām normatīvajos aktos, kuras izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis jau pirmdien piedāvās izvērtēšanai koalīcijas sadarbības padomē, atbildēts uz sabiedrībā aktuālo jautājumu, kādi mācību līdzekļi nepieciešami valsts izglītības standartu apguvei, kā arī - kurus no tiem nodrošina valsts, kurus - pašvaldība. IZM plāno, ka valsts finansēs mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildu literatūru un digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus.

Savukārt pašvaldība nodrošinās tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai izglītības iestādei, nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi, piemēram, uzskates līdzekļus, didaktiskās spēles, digitālos un elektroniskos izdevumus un resursus, izdales materiālus, mācību tehniskos līdzekļus, iekārtas un aprīkojumu un mācību materiālus.

Līdz ar to vecākiem pašiem būs jāpērk individuālos mācību līdzekļus un piederumus jeb personiskās lietošanas priekšmetus, piemēram, skolas somas, ikdienas un svētku apģērbu un apavus. Ķīlis norāda, ka valsts un pašvaldības līdzfinansējums mācību līdzekļu iegādei samazinās vēcāku tēriņus.

"Ilgus gadus ir pastāvējusi milzīga plaisa starp normatīvajos aktos noteiktajām prasībām mācību procesa nodrošināšanā un Satversmē garantēto iespēju ikvienam bez maksas iegūt pamata un vidējo izglītību. [..] Piedāvātie un kopīgi ar sociālajiem un sadarbības partneriem izdiskutētie priekšlikumi šo plaisu likvidē," pauda ministrs.

Atzinību izstrādātajai kārtībai paudis arī tiesībsargs Juris Jansons, kurš norādījis, ka ar tiem būs nodrošināta "Satversmē garantētā bezmaksas izglītība, mazinot un pat pilnībā izskaužot sociālo atstumtību un tiesisko nevienlīdzību". Viņš aicina likumdevēju uz aktīvu un neatliekamu rīcību, izstrādātos grozījumus izskatīšanai virzot steidzamības kārtā.

Mācību līdzekļu iegādei no valsts budžeta līdzekļiem no šā gada piešķirta ievērojami lielāka summa nekā iepriekš, uzsvēra Ķīlis. Ja vēl pērn tā nepārsniedza nepilnus 2 latus par vienu skolēnu, tad no šā gada tā ir 6,26 lati un nākamgad šim mērķim no valsts budžeta paredzēts piešķirt 7 latus par vienu skolēnu. Šajā gadā valsts budžetā mācību līdzekļu apmaksāšanai paredzētā summa ir apmēram 2 miljoni latu, portāls "Delfi" noskaidroja IZM.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs pērn aktualizējis jautājumus par to, kā valsts nodrošina Satversmē noteikto bezmaksas izglītību, norādot, ka IZM nav plāna, cik ilgā laikā to nodrošināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!