Foto: Saeimas administrācija
11.Saeima pēc pašreizējā premjera un deputāta Valda Dombrovska (V) iniciatīvas pirmdien pirms parlamenta priekšsēdētāja vēlēšanām izsludināja divu stundu pārtraukumu savā pirmajā sēdē, un šajā laikā notiks sarunas starp trim partijām, kas veido "reformu un tiesiskuma koalīciju", un sešu deputātu grupu, kas svētdien atšķēlās no Zatlera Reformu partijas (ZRP).

Priekšlikumu par pārtraukumu iesniedza pieci deputāti – Dombrovskis, "Vienotības" līdzšinējais frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis, ZRP līderis Valdis Zatlers un "šķeltnieku grupas" nosacītais līderis Klāvs Olšteins.

Par priekšlikumu izsludināt pārtraukumu nobalsoja 56 deputāti, bet pret bija 41. Tā kā pirmajā sēdē deputāti balso, paceļot rokas, nevis elektroniski, precīzs balsotāju sadalījums nav zināms, taču portāls "Delfi" novēroja, ka "pret" priekšlikumu balsoja apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcija. Pret balsoja arī Zaļo un Zemnieku savienības deputāti, portālam "Delfi" apstiprināja frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Olšteins portālam "Delfi" uzsvēra, ka priekšlikumu par pārtraukumu izteicis Dombrovskis, un viņš tam piekritis. Sarunās neatkarīgo deputātu grupu pārstāvēs Olšteins un Elīna Siliņa, taču deputāts portālam "Delfi" apgalvoja, ka nezinot, par ko "koalīcijas sarunās" tiks spriests, norādot, ka ministru kandidāti ir Dombrovska kompetence. Viņš arī apgalvoja, ka visi seši ZRP atstājušie deputāti joprojām gatavi atbalstīt Zatleru Saeimas spīkera amatā.

Savukārt 10.Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem skaidroja, ka sarunu mērķis ir nodrošināt, lai Latvijai būtu rīcībspējīga valdība, kā arī pārrunāt izveidojušos situāciju.

Saskaņā ar 11.Saeimas pirmās sēdes darba kārtību pēc deputātu svinīgā solījuma došanas un pilnvaru apstiprināšanas bija jāseko Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanām. Iepriekšējā "reformu un tiesiskuma koalīcijas" vienošanās paredzēja, ka uz šo amatu tiks virzīts Zatlers, kurš arī svētdienas vakarā prognozēja, ka partija viņa kandidatūru nosauks, tomēr pirms pirmdienas sarunām oficiāli neviens spīkera kandidāts nav nominēts.

Jau ziņots, ka svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pameta tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" beidzot pēc vairāku nedēļu ilgām sarunām vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!