Foto: LETA

Ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai, 26. novembrim, nespēs vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" piektdien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Protams, ka man ir plāns "B", kas partijām varētu nepatikt," sacīja Vējonis, uzsverot, ka pašreiz gan viņam neesot nekāda plāna par Saeimas atlaišanu. "Nē, es uz to pašlaik neiešu," sacīja prezidents, norādot, ka parlaments ir tikko sācis strādāt. Sīkāk par plānu "B" gan prezidents nevēlējās stāstīt, sakot, ka vēl cer uz to, ka partijas spēs vienoties un piedāvāt risinājumus.

Vējonis atzina, ka, tiekoties iepriekš ar partijām un to izvirzītajiem kandidātiem, nav guvis pārliecību, ka kādai partijai izdotos izveidot vairākuma atbalstītu valdību. Pēc viņa teiktā, pašreizējā brīdī tas esot "minimāls vairākums" – 51 deputāta atbalsts no 100, kas gan neliecina par iespējamu stabilu valdību, taču "šobrīd mēs esam ieinteresēti, lai valdība vispār būtu".

Vaicāts par iespējām jaunajā valdībā iekļaut "Saskaņu", prezidents atgādināja, ka neviena cita no parlamentā ievēlētajām partijām nav izteikusi gatavību sadarboties ar "Saskaņu", līdz ar to šāds scenārijs pagaidām neesot iespējams.

Uz jautājumu, vai Vējonim pašam pret "Saskaņu" ir novilkta "sarkanā līnija", viņš atbildēja, ka, protams, parlamentā ir pārstāvēta visa sabiedrība, līdz ar to sarunās ir jāiesaista visas Saeimas partijas, bet vienlaikus Latvijai ir svarīgi "saglabāt eiroatlantisko kursu" un citus iesāktos virzienus.

Uz jautājumu, kurš varētu būt viņa izraudzītais premjera amata kandidāts, ja partijas pašas nespēs vienoties, Vējonis konkrētus uzvārdus nenosauca.

Viņš atzina, ka līdz pirmdienai ir trīs dienas un pauda cerību, ka partijas spēs šīs dienas saturīgi izmantot.

Vējonis atzīmēja, ka "rezervistu soliņš" ar kandidātiem ārpus 13. Saeimā ievēlētajiem, esot, bet tas būšot pēdējais risinājums.

Viņš kritizēja politiskos spēkus, sakot, ka "katrā ziņā partijas pirmām kārtām melo" – iepriekš partijas teikušas, ka aktīvi strādās, lai piedāvātu jebkuru kandidātu, kam būtu vairākuma atbalsts, bet, cik Vējonis dzirdējis kuluāros, šobrīd esot zināms klusums un nekas nenotiek "katrs sēž savos ierakumos".

Kā ziņots, Vējonis otrdien neizvirzīja nevienu premjera amatu kandidātu. Viņš aicināja politiskās partijas turpināt meklēt kopsaucējus, kā arī atzīmēja, ka šobrīd partijām sarunas jāsāk no jauna, izskatot arī citus iespējamos kandidātus uz Ministru prezidenta amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!