Foto: LETA
Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien neizvirzīja nevienu premjera amatu kandidātu. Viņš aicināja politiskās partijas turpināt meklēt kopsaucējus, kā arī atzīmēja, ka šobrīd partijām sarunas jāsāk no jauna, izskatot arī citus iespējamos kandidātus uz Ministru prezidenta amatu.

Vējonis otrdienas pēcpusdienā tikās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskiem spēkiem. Pēc tikšanās Valsts prezidents sniedza paziņojumu presei.

Savā paziņojumā prezidents atgādināja, ka šodien bez visu 13. Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvjiem ticies arī gan ar "KPV LV" premjera amata kandidātu, gan ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu.

"Tikšanās laikā gan abi premjera [amata] kandidāti, gan politiskās partijas informēja, ka nevienam no kandidātiem nav izteikta vairākuma parlamentā, tāpēc es šodien neizvirzīšu nevienu premjera [amata] kandidātu. Bet es aicināju politiskās partijas turpināt diskusijas, lai meklētu kopsaucējus un piedāvātu vienu kandidātu, kuram būtu iespējas iegūt parlamenta vairākumu," savu lēmumu skaidroja Vējonis.

Konsultācijas par valdības veidošanu Valsts prezidents turpinās nākamajā pirmdienā, 26. novembrī. Viņš sagaida, ka partijas līdz tam vienosies pašas. "Šis ir brīdis, kad mums tiešām nepieciešams izveidot valdību – rīcībspējīgu un ilgstoši darbojušos valdību, tāpēc es, protams, sagaidu no politiskajām partijām aktīvu rīcību, lai būtu priekšlikums iespējamajam premjera [amata] kandidātam," norādīja Valsts prezidents.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka politiskajām partijām ir jānoliek malā personiskās ambīcijas un atbildīgi jārīkojas, lai panāktu vienošanos.

Kā vēstīts, Vējoņa un politiķu tikšanās sākās pulksten 17. Tajā politiķi ar prezidentu pārrunāja valdības veidošanas procesu.

Ziņots, ka Valsts prezidents otrdien no rīta tikās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu.

Tikšanās sekoja pēc Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna nominācijas Ministru prezidenta amatam atsaukšanas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ar 15. novembra rīkojumu Nr. 2 Vējonis atzinis par spēku zaudējušu savu 7. novembra rīkojumu Nr. 1, ar kuru viņš aicināja Bordānu izveidot Ministru kabinetu.

Iepriekš Valsts prezidents valdības veidošanu lēma uzticēt JKP premjerministra amata kandidātam Bordānam. Bordānam tika dots uzdevums panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu līdz 21. novembrim.

Tāpat tika norādīts, ka gadījumā, ja līdz 21. novembrim netiks panākta vienošanās par valdību, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Bordāns trešdien 14. novembrī, pēc tikšanās ar Vējoni atzina, ka viņa iecerētā valdība pašlaik nav iespējama. To viņš atzina pēc tam, kad trešdienas priekšpusdienā vairāki potenciālie koalīcijas partneri bija paziņojuši, ka izstājas no JKP līdera vadītajām valdības veidošanas sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!