Foto: LETA

13. Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Rīgas vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, savukārt Vidzemes vēlēšanu apgabalā – Saeimas frakcijas "Vienotība" vadītājs Hosams Abu Meri, žurnālistiem pastāstīja pats Abu Meri.

Lai gan "Jaunās Vienotības" darbs pie kandidātu sarakstiem vēl nav ne tuvu noslēgumam, jau tagad zināms, ka Rinkēvičs būs "lokomotīve" Rīgā un Abu Meri – Vidzemē. Tāpat "Vienotības" frakcijas vadītājs apstiprināja, ka arī ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens startēs ar pirmo numuru, taču neatklāja, vai tas būs Zemgales, Kurzemes vai Latgales vēlēšanu apgabalā.

Panākta vienošanās arī par Vidzemes vēlēšanu apgabala otro un trešo numuru: "Vienotības" frakcijas priekšsēdētāja vietnieku Jāni Upenieku un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāju Ainaru Latkovski. Abi deputāti 12. Saeimā ievēlēti no "Vienotības" saraksta.

Abu Meri informēja, ka kandidātu sarakstos būs atrodamas jaunas, taču sabiedrībā zināmas sejas. Viņš gan vēl nenosauca konkrētus vārdus, solot, ka drīzumā sekos plašāka informācija.

Tāpat viņš apliecināja, ka kandidēs visi "Vienotības" ministri un teju visi Saeimas frakcijas deputāti. Izņēmums gan ir Dzintars Zaķis, kurš jau iepriekš portālam "Delfi" apliecināja, ka politikā ceļu dos jaunajiem.

Kandidātu sarakstos būs arī pašvaldību deputāti, piemēram, Rīgas domes deputāts Olafs Pulks. Par kandidēšanu vēl pārdomu procesā ir bijušais "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs, taču Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete, lai gan rotā "Jaunās Vienotības" priekšvēlēšanu reklāmas izdevumu, nekandidēs.

Lai 13. Saeimas vēlēšanu rezultātu sauktu par veiksmīgu, "Jaunajai Vienotībai" jāsaņem vismaz 15% vēlētāju atbalsts, uzsvēra Saeimas "Vienotības" frakcijas vadītājs. Šobrīd partiju apvienībai ir viena sarkanā līnija, tā nekad nestrādāšot koalīcijā kopā ar partiju "Saskaņa".

Sarunā ar žurnālistiem Abu Meri norādīja, ka "Jaunās Vienotības" vēlēšanu programmā uzsvars būs uz labklājību, piemēram, neapliekamā minimuma pensijām paaugstināšanu, kā arī tiks pievērsta uzmanība pabalstiem invalīdiem. Darbs pie programmas un pie kandidātu sarakstiem vēl turpinās.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka apvienība "Jaunā Vienotība" tika dibināta šā gada aprīlī. Zem viena nosaukuma kopā sanākušas partijas "Vienotība", "Kuldīgas novadam", "Valmierai un Vidzemei", kā arī "Tukuma pilsētai un novadam".

Par to, vai startēt zem "Jaunās Vienotības" saraksta vēl spriež Latgales partija. Iepriekš izskanējis, ka 13. Saeimas vēlēšanu partneris partijai varētu būt arī Latvijas Reģionu apvienība.

Šobrīd Latgales partiju Saeimā "Vienotības" frakcijā pārstāv Aldis Adamovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!