Foto: PantherMedia/Scanpix
Ģimene, kura savu bez uzraudzības atstāto septiņus mēnešus veco zīdaini trešdienas rītā atrada mirušu, nav bijusi Rīgas bāriņtiesas redzeslokā, vēsta "Latvijas Radio".

Vēstīts, ka 25. janvārī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki ieradās kādā dzīvoklī Juglas mikrorajonā, kur konstatēja septiņus mēnešus veca puisīša nāvi. Mediķus izsauca bērna māte, kura zīdaini 12 stundas bija atstājusi bez uzraudzības.

1993. gadā dzimušajai bērna mātei iepriekš atņemtas vecāku aprūpes tiesības par abiem pārējiem bērniem, kuri arī ir mazgadīgi. Vecākie bērni patlaban šajā ģimenē nedzīvo.

Tomēr vecākie bērni ģimenei atņemti, kad tā dzīvojusi citā pašvaldībā, vēsta "Latvijas Radio". Sieviete, zaudējusi tiesības uz bērniem, pārcēlusies uz Rīgu, taču, tā kā lēmumu par bērnu atņemšanu pieņēmusi cita bāriņtiesa, Rīgas bāriņtiesai par ģimeni informācijas nebija.

"Nezinām, no kurienes sākt skatīties. Mums ir noteiktiem impulsiem jānotiek, lai mēs varētu kaut kādā veidā sākt pārbaudīt informāciju ģimenē. Mēs nevaram katrā ģimenē Rīgā ieiet, zvanīt pie katrām durvīm, pārbaudīt katra bērna apstākļus," skaidro Rīgas bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs.

Šobrīd nav zināms, par ko mātei iepriekš atņemtas aizgādības tiesības. Savukārt neoficiāla "Latvijas Radio" rīcībā esoša informācija liecina, ka Rīgā ģimene nav saņēmusi sociālo palīdzību.

Ziņas no bāriņtiesām saņēmusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI). "Tā ir bijusi mamma, kas mainījusi dzīvesvietu vismaz pēdējā gada, pusotra ietvaros. Ņemot vērā, ka ir bijis salīdzinoši liels pārtraukums starp diviem vecākajiem dzimušajiem bērniņiem un šo zīdainīti, tad bāriņtiesas redzeslokā šī ģimene nav nonākusi," stāsta inspekcijas pārstāve Valentīna Gluščenko.

Bērna vecāki iepriekš nav sodīti. Savukārt zīdaiņa līķis bijis bez vardarbīgas nāves pazīmēm.

Saistībā ar notikušo policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas – par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Par notikušo Valsts policija informējusi sociālo dienestu un bāriņtiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!