Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš nolēmis izstāties no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas, portālam "Delfi" pavēstīja deputāts.

Paziņojumā Kaimiņš skaidro, ka partijas "Vienotība" līderes Solvitas Āboltiņas publiskais tēls viņa vēlētājiem ir kļuvis par simbolu visam, kas Latvijas politikā ir nosodāms - augstprātībai, varaskārei un shēmošanai, taču LRA frakcijas vadība pašlaik ir kļuvusi par Āboltiņas dedzīgākajiem atbalstītājiem.

"Es to neuzskatu par gudru politiku, bet gan par izmisīgu mēģinājumu nonākt koalīcijā, tādēļ vēlos norobežoties no šādas rīcības," norāda Kaimiņš.

Viņa lēmums neesot spontāns, jo domstarpības ar LRA frakcijas vadību veidojušās jau ilgāku laiku.

"Man nebija pieņemama frakcijas rīcība bēgļu jautājumā, kad bez plašākām iekšējām diskusijām tika lemts atbalstīt bēgļu uzņemšanu. Man nav saprotama Latvijas Reģionu apvienību veidojošo partiju biedru politika," klāsta Kaimiņš. Pēc viņa teiktā, apvienības partijas pārstāv pretējas ideoloģijas un dažkārt liekas, ka tās vieno biedru neapmierinātība un atsevišķu politiķu karjeras ambīcijas.

Tāpat Kaimiņš vērš uzmanību uz to, ka LRA frakcijas vadība nav reaģējusi uz viņam izteiktajiem apvainojumiem no Aivara Lemberga un publiskas prasības no deputāta atbrīvoties. "Tas man liek domāt, ka LRA frakcijas vadība piekrīt Lemberga vērtējumam. Šis apstākļu kopums ir radījis mūsu sadarbībai neiespējamu vidi, tāpēc izstājos no LRA frakcijas," pamato Kaimiņš.

Kaimiņš sola turpināt darbu Saeimā un komisijās.

Viņš arī piebilst, ka parlamenta politiskā kultūra pilnīgi ignorē jebkuru opozīcijas priekšlikumu, līdz ar to nav starpības, vai opozīcijai ir astoņas vai viena deputāta balss.

"Pārmaiņas var nest tikai sabiedrības aktīva līdzdalība politiskajos procesos," uzsver Kaimiņš, norādot, ka viņš par savu frakciju uzskata tos "daudzos tūkstošus atbalstītāju, kas seko manam darbam un aktīvi izsaka savas domas".

LRA frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš portālam "Delfi" apliecināja, ka frakcija trešdien saņēmusi Kaimiņa iesniegumu.

Liepiņš pauda pārsteigumu par Kaimiņu rīcību, norādot, ka tā bijusi negaidīta un Kaimiņš par savu lēmumu bez brīdinājuma paziņojis frakcijas sēdē.

Liepiņa ieskatā Kaimiņa pārmetumi LRA neatbilst patiesībai un vairāk saistīti ar Kaimiņa kā emocionāla cilvēka reakciju. "Viņš ir emocionāls cilvēks, tas drīzāk bija emociju izvirdums," sacīja Liepiņš, skaidrojot, ka LRA vairākkārt aizstāvējusi Kaimiņa viedokli un atbalstījusi viņu grūtos brīžos.

Komentējot LRA atbalstu Āboltiņai, Liepiņš uzsvēra, ka partija jau iepriekš norādījusi - premjera amata kandidātam jābūt partijas līderim, jo svarīgi, lai vadītāji uzņemas politisko atbildīgo un ir tie, kas "nāk uz politiskās skatuves".

Konkrēti par atbalstu Āboltiņai neesot lemts.

Kaimiņš Saeimā tika ievēlēts no LRA saraksta - vēlēšanās viņš Rīgas vēlēšanu apgabalā startēja ar 35. numuru, taču rezultātā tika ievēlēts kā pirmais, saņemot 17 455 plusus.

Līdz šim LRA frakcijā bija astoņi deputāti, bet pēc Kaimiņa izstāšanās paliks septiņi – tas ir tikpat daudz, cik Saeimas mazākajai frakcijai - partijai "No sirds Latvijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!