Pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš pērn saņēmis transporta izdevumu kompensācijas 1124,01 eiro apmērā.

Viņš ik mēnesi saņēmis kompensāciju no 42,13 līdz 115 eiro, liecina Saeimas mājaslapā publiskotā informācija.

Svētdien "lsm.lv" publicētajā raidījuma "de facto" intervijā deputāts Kaimiņš norādīja, ka viņam ir "benzīna apmaksa 100 eiro mēnesī". Deputāts skaidroja, ka uz Saeimu brauc no mājām Rīgas rajonā. Viņš gan nekonkretizēja vietu, kur dzīvo, baidoties par savu drošību.

"Vienalga, vai es dzīvotu Rīgā, vai es dzīvotu Rīgas rajonā 30 kilometru rādiusā, tu saņem 100 eiro mēnesī. [Saņem] arī tie, kas dzīvo, es nezinu, Doma laukumā," uzsvēra Kaimiņš.

Kompensācijas apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas – jo tālāk no Rīgas parlamentārietis dzīvo, jo lielāka kompensācija viņam pienākas.

Deputātiem atkarībā no dzīvesvietas tiek noteikts maksimāli pieļaujamais kompensācijas apmērs, bet Saeima kompensē tikai faktiskos izdevumus, lai tos saņemtu, jāiesniedz, piemēram, degvielas čeki vai īres līgums.

Kompensāciju "griestu" apmēri tiek rēķināti, vidējās darba samaksas apmēram piemērojot attiecīgu Saeimas Kārtības rullī noteiktu koeficientu. Tā kā vidējā darba samaksa ik gadu mainās, mainās arī kompensācijas apmērs.

Ja deputāts dzīvo Rīgā vai līdz 19 kilometriem ap Rīgu, viņam ir tiesības uz transporta izdevumu kompensāciju un vidējās darba samaksas apmēram tiek piemērots koeficients 0,15.

Savukārt, ja deputāts dzīvo, sākot no 40 kilometriem no Rīgas, viņam ir tiesības saņemt ne tikai transporta izdevumu kompensāciju, bet arī dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

Deputātam Kaimiņam ir piemērots zemākais koeficents, līdz ar to viņš pērn varēja saņemt kompensāciju līdz 115 eiro mēnesī, iesniedzot dokumentus, kas apliecina faktiskos izdevumus.

Maksimālā iespējamā transporta un īres kompensācija mēnesī 2016. gadā bija 765 eiro, un to varēja saņemt tikai tie deputāti, kuri dzīvo tālāk par 280 kilometriem no Rīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!