Foto: F64

Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņojums, ka ielūgums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam apmeklēt Latviju joprojām ir spēkā, eiroparlamentārieti Sandru Kalnieti (V) pārsteidzis.

"Man personīgi pārsteidza, ka Valsts prezidents uzturēja spēkā ielūgumu Krievijas prezidentam Putinam, jo, ja ASV izlūkdienestu dati atbilst patiesībai un drīz notikums iebrukums Ukrainā, tad tajā brīdī, es nešaubos, ka Putins kļūs par personu non grata. Viņš šobrīd tikai tāpēc tāds nav, lai atstātu kanālus kaut kādam politiskajam dialogam. Šādas vēstis, ko mūsu valsts vadītāji sūta, liecina, ka Latvijā nav skaidras nostājas," uzsver Kalniete.

Eiroparlamentāriete norāda, ka situācija katru dienu mainās, tādēļ šobrīd ir nepieciešams stiprināt valsts drošību.

"Tas ir jautājums, kas it kā paceļas pāri visām citām vajadzībām. Un mēs esam apņēmušies, ka līdz 2020.gadam paaugstināt Latvijas aizsardzības līdzekļus līdz 2% no IKP. Ja pirms tam šo vienošanos varēja uzskatīt par kaut ko, kas nav deklarēts un tad jau redzēs, kā būs, tad es personīgi uzskatu, ka tas ir obligāti jādara, pie tam diezgan straujā tempā," viņa sacīja.

Kalniete arī pauda, ka viņai kā Latvijas pilsonei šobrīd publiskajā telpā pietrūkst valsts vadītāju, iedrošinošas nostājas.

Jau vēstīts, ka prezidents atzinis, ka Krievijas pēdējā laika aktivitātes Ukrainas teritorijā viņa priekšgājēja Valda Zatlera sniegto ielūgumu Putinam ierasties vizītē uz Latviju nav atcēlušas.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) uzsvēris, ka Putina vizīte Latvijā šobrīd nav ārpolitikas darba kārtībā. "Saskaņā ar Eiropadomes lēmumu gan Eiropas Savienības – Krievijas, gan dalībvalstu un Krievijas divpusējās tikšanās ir iesaldētas. Līdz ar to, šis jautājums šobrīd nav ārpolitikas darba kārtībā," norāda ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!