Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pēc korupcijas apkarošanas bloka vadītājas Jutas Strīķes pazemināšanas amatā sākta savulaik izbeigtu vai pēc, iespējams, apzināti paviršām pārbaudēm tā arī nesāktu lietu pārskatīšana, pirmdien raksta "Diena".

"Jaunas informācijas gaismā tiek celtas augšā arhīva lietas," laikraksta rīcībā esošo informāciju apstiprinājis kāds par norisēm birojā informēts augsti stāvošs KNAB darbinieks, atsakoties konkretizēt, kuras līdz galam neizmeklētās korupcijas lietas jau ir vai varētu tikt "reanimētas".

Tiek norādīts, ka līdz iespējamiem lēmumiem par izmeklēšanas atjaunošanu var paiet pat vairāki mēneši. Šo pārbaužu gaismā amatu varētu zaudēt KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, kurš daudzus gadus darbojies Strīķes reputācijas pavēnī un tiek uzskatīts par labvēli, kas no lieliem korupcijas skandāliem līdz šim glābis līdzšinējai biroja vadībai visatbalstošākās partijas – "Vienotības" – pārstāvjus, raksta "Diena".

Viena no lietām, kas izraisījusi korupcijas apkarošanas bloka jaunās vadības interesi, pēc "Dienas" rīcībā esošajām ziņām, ir pirms četriem gadiem Drošības policijas sāktā, bet KNAB izbeigtā pārbaude par Ekonomikas ministrijas politisko amatpersonu iespējamu piekukuļošanu laikā, kad ekonomikas ministra amatu ieņēma Artis Kampars (V).

Veids, kādā KNAB izmeklējis DP pārsūtītās lietas, radot aizdomas par politisku favorītismu biroja līdzšinējā praksē.

Olšteins, kurš vairs nedarbojas aktīvajā politikā un nesen nolicis zvērināta advokāta eksāmenu, neatbildēja uz "Dienas" nosūtītajiem jautājumiem, vai uztur pirms pāris gadiem KNAB sniegtās liecības, ka ticis apmelots un kukuļdošanas fakts nav noticis.

Laikrakstam no avotiem, kas informēti par izmeklēšanu, zināms, ka Olšteins birojā vērsies ar rakstisku apņemšanos iziet melu detektora pārbaudi, kas tā arī nav notikusi, jo pārbaude jau bija izbeigta, paļaujoties tikai uz viņa liecībām.

Tieši ar uztraukumu, ka KNAB varētu atjaunot izmeklēšanu par savulaik politisku apsvērumu dēļ piesegtiem korupcijas gadījumiem, varētu būt izskaidrojami biroja amatpersonu konflikti un premjerministres Laimdotas Straujumas (V) apņēmība nomainīt KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, secina laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!