Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis pārbaudi par Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāra Viktora Makarova rīcību, ieņemot amatu gan ĀM, gan pildot izglītības un zinātnes ministra ārštata padomnieka amatu, ceturtdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Makarovs amatus apvieno vairāk nekā gadu, vēsta laikraksts. KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs avīzei norādījis, ka uz parlamentāro sekretāru attiecas tikpat stingri amatu savienošanas ierobežojumi kā uz Saeimas deputātiem.

Laikraksts vēsta, ka parlamentārā sekretāra amatu iespējams savienot tikai ar dažiem amatiem, tādu, kuru viņi ieņem saskaņā ar likumu vai Saeimas apstiprinātajiem starptautiskajiem līgumiem, amatu arodbiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, politiskajā partijā, politisko partiju apvienībā vai reliģiskajā organizācijā, citu amatu vai darbu Saeimā vai Ministru kabinetā, starptautiskajās organizācijās un institūcijās, ja to nosaka Saeimas un tās institūciju lēmumi, Ministru kabineta noteikumi vai rīkojumi. Taču Makarovs ārštata padomnieka amatā iecelts ar ministra Roberta Ķīļa (RP) rīkojumu un to nevar uzskatīt par amatu, kurā Makarovam būtu atļāvusi darboties Saeima vai valdība.

To, ka ieņemt arī Ķīļa ārštata padomnieka amatu, Makarovs nav norādījis arī savā amatpersonas deklarācijā par 2011.gadu, vēsta laikraksts. Viņš laikrakstam teicis, ka amatu savienošanu nav centies slēpt un, aizpildot deklarāciju, kļūdījies.

Makarovs, uzzinot par KNAB izmeklēšanu, laikrakstam sacījis, ka no likuma nopratis - savienot amatus drīkst. Taču gatavs no ārštata padomnieka amata atteikties, laikrakstam sacījis Makarovs. Ķīlis laikrakstam sacījis, ka jau ilgāku laiku Makarovs ārštata padomnieka amatā ir tikai formāli un nekādus padomus ministram nesniedz. Turklāt atalgojumu par saviem padomiem Makarovs nekad neesot saņēmis, laikrakstam sacījuši ministrijā.

KNAB pārstāvis laikrakstam gan norādījis - nav svarīgi, vai amats ir atalgots vai nē, bet gan fakts, ka tāds ir. Amata atstāšanas gadījumā KNAB pārbaudi nepārtrauks, taču uzskatīs par atbildību mīkstinošu apstākli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!