Foto: LETA
Tiesas sprieduma izpilde par miljona latu piedzīšanu no likvidējamās Tautas partijas (TP) ir ļoti apgrūtināta, ceturtdien atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks, komentējot Augstākās tiesas Senāta lēmumu likt TP pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1 027 366 latu apmērā.

"Mēs ne mirkli neesam šaubījušies, ka mūsu piemērotās sankcijas par pārkāpumiem ir bijušas pareizas, un tiesa to ar savu spriedumu ir apstiprinājusi. Pilnīgi padarīta darba sajūta diez vai ir, jo tiesāšanās ir bijusi tik ilga, ka faktiski tagad sprieduma izpilde ir ļoti apgrūtināta," pastāstīja Vilks.

KNAB pieredze liecina, ka gadījumos, ja partija aktīvi nedarbojas un nevāc ziedojumus, tās rīcībā nav uzkrājumu vai mantas, pret ko vērst piedziņu.

"Likvidējoties jārēķinās, ka juridiskā persona beigs pastāvēt, un, ja tai nav tiesību un saistību pārņēmēja, tad faktiski, šāda sprieduma izpilde ir apgrūtināta," paskaidroja Vilks.

"Jājautā konkrētajai partijai, kādas ir tās ieceres tālāk – vai tā ir nolēmusi tomēr šo naudu savākt un atmaksāt, vai tai ir kādas citas idejas," piebilda KNAB pārstāvis.
Jau ziņots, ka Augstākās tiesas (AT) Senāts ceturtdien atstāja negrozītu spriedumu lietā, kurā TP apstrīdēja KNAB lēmumu par 2006.gada priekšvēlēšanu aģitācijas periodā konstatētajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. KNAB uzdeva partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1 027 366 latu apmērā. AT Senāta lēmums vairs nav pārsūdzams.

TP šo pārkāpumu līdz šim nav atzinusi. Pēdējā tiesas sēdē TP pārstāvis Mārtiņš Paparinskis lūdza apturēt tiesvedību lietā, lūdzot iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā, lai izvērtētu iespējamo partiju finansēšanas likumā iekļauto dubultās sodīšanas principu un tā atbilstību Satversmei. Ar dubulto sodīšanu saprasts tas, ka partijai jau iepriekš piemērots 5000 latu sods par administratīvo pārkāpumu.

AT Senāts lūgumu noraidīja.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 tūkstošiem latu.

Valsts budžetā saskaņā ar likuma grozījumiem TP gan jāpārskaita tikai pēc 2006.gada maija radušies priekšvēlēšanu izdevumi 235 856,17 latu apmērā.

Turklāt juridiskajām personām veiktie ziedojumi šo kampaņu izdevumu apmērā ir pieskaitāmi partijas dāvinājumiem. Tādējādi par pretlikumīgi saņemtajiem finanšu līdzekļiem tika atzīti divi juridisko personu dāvinājumi un trīs fizisko personu ziedojumu daļas, kas pārsniedz likumā noteikto kopējo ierobežojumu – kopumā 791 510,50 latu.

KNAB arī Tautas partijai uzlika 5000 latu sodu par pārsniegto priekšvēlēšanu izdevumu apmēru un neatļautiem dāvinājumiem.

Partija šo biroja lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, taču tas partijai nebija labvēlīgs un arī apelācijas instance nesen pirmās instances tiesas lēmumu nemainīja. Apelācijas instances lēmums vairs nebija pārsūdzams, un partija naudas sodu samaksāja.

Šogad jūlija beigās Tautas partija kongresā nolēma pašlikvidēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!