Foto: LETA

Starp valdošās koalīcijas partijām nav vienprātīga atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumam apturēt pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākts kriminālprocess.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne, kura iesniegusi priekšlikumu paredzēt, ka deputāts zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju sēdēs kriminālvajāšanas sākšanas gadījumā, norāda, ka VARAM priekšlikums ir ļoti plašs. Viņa skaidro, ka kriminālprocesu var ierosināt plašs tiesībsargājošo institūciju darbinieku skaits par plašu nodarījumu loku, savukārt kriminālvajāšana tiek uzsākta tikai tad, ja ir savākta pietiekama pierādījumu bāze.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Demiters būtu bijis priecīgāks, ja par VARAM ierosinājumiem vispirms sākumā būtu informēti partijas deputāti, nevis par tiem jāuzzina no medijiem. RP frakcija automātiski neatbalsta pašu virzīto ministru pārvaldīto ministriju sagatavotos likuma grozījumus, bet tos izvērtē tāpat kā jebkuras citas ministrijas piedāvājumu.

Viņš skaidroja, ka frakcijai vēl jālemj gan par ministrijas, gan Čigānes ierosinātajām izmaiņām normatīvajos aktos. Pašlaik ir citi aktuālāki jautājumi, un RP deputāti priekšlikumus vērtēs, kad tie nonāks parlamenta aktuālajā darba kārtībā.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka frakcija par šo jautājumu vēl nav diskutējusi un pārrunās to, kad šie likuma grozījumi nonāks Saeimas sēdes darba kārtībā. Vienlaikus viņš norādīja, ka šādi priekšlikumi izskatās pēc priekšvēlēšanu kampaņas un pauda šaubas, vai par šādām izmaiņām būtu jālemj pirms pašvaldību vēlēšanām.

Neatkarīgajiem deputātiem arī vēl nav bijis laika iepazīties ar iesniegtajiem priekšlikumiem un šie jautājumi vēl tiks skatīti, aģentūrai LETA sacīja frakcijām nepiederošā deputāte Elīna Siliņa. Viņa norādīja, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas darba grupā pašu iesniedzēju uzaicinātie eksperti ir pauduši skepsi, vai minētos priekšlikumus ir iespējams atbalstīt pašreizējā redakcijā. Tāpēc neatkarīgie deputāti nevēlas šajā jautājumā pārsteidzīgi ieņemt kādu pozīciju.

Saeimas darba grupa, kas vērtē priekšlikumu grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, par šiem ierosinājumiem vēl diskutēs nākamnedēļ. Tad par šiem priekšlikumiem vēl lems Saeimas atbildīgā komisija, bet vēlāk tos skatīs parlamenta sēdē.

Kā ziņots, priekšlikumos grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā tiek rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu sākts kriminālprocess.

VARAM priekšlikumi šim likumprojektam paredz paplašināt regulējumu, kas attiecas uz deputāta pilnvaru apturēšanu un deputāta aizvietošanu uz laiku. VARAM rosina noteikt, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret deputātu Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā uzsākts kriminālprocess.

Savukārt Čigāne rosina noteikt, ka deputāts zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana.

Čigānes ierosinājums paredz, ka deputāts šīs tiesības zaudē uz laiku līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums, un atstādināšanas laikā viņš zaudē tiesības uz mēnešalgu. Ja krimināllieta izbeigta, nekonstatējot deputāta vainu, vai arī deputāts tiek attaisnots, viņš saņems visu par atstādināšanas laiku viņam neizmaksāto mēnešalgu.

Jau ziņots, ka Saeima 21.martā konceptuāli atbalstīja grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz no tā izslēgt normu, ka deputāts savas pilnvaras realizē no darba brīvajā laikā. Vienlaikus likumā plānots saglabāt normu, ka darba devējs nevar aizliegt deputātam realizēt pilnvaras darba laikā. Likumprojekts arī paredz, ka gadījumā, ja pilnvaras nepieciešams realizēt darba laikā, deputātam par to būs laicīgi rakstveidā jāpaziņo darba devējam. Ja deputāts noteiktās pilnvaras realizēs darba laikā, darba algu par šo laika posmu viņam varēs nemaksāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!