Foto: LETA

Valdošā koalīcija Vēlētāju reģistru vēlas ieviest šauru un merkantilu interešu dēļ, jo viņi ir aprēķinājusi, ka tās elektorātu lielākoties veido mājās sēdošie cilvēki, tāpēc par enerģiski noskaņoto cilvēku iespējām nobalsot viņi tik daudz nedomā, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Kā ziņots, koalīcijas sadarbības padomē 6.februārī konceptuāli tika atbalstīti Zatlera reformu partijas (ZRP) frakcijas deputātu izstrādātie grozījumi Vēlētāju reģistra likumā, kas paredz atjaunot Vēlētāju reģistru. Izmaiņas paredzēs, ka Saeimas vēlēšanās būs tāda pati kārtība kā Eiropas Parlamenta (EP) un pašvaldību vēlēšanās - balsošana notiks atbilstoši deklarētajai dzīves vietai, informēja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Brigmanis uzsvēra, ka tas ir solis atpakaļ, jo mūsdienās cilvēki ir ļoti mobili un viņiem nav vajadzīgi balsošanas iespēju ierobežojumi. Studenti, kuri ir deklarēti Dagdā vai Zilupē, bet mācās kādā citā pilsētā, nebrauks atpakaļ uz deklarēto dzīvesvietu, lai nodotu savu balsi. Politiķi arī nemierina iespēja iepriekš nomainīt savu vēlēšanu iecirkni.

Viņš uzskata, ka koalīcija apzināti savās interesēs cenšas samazināt vēlētāju skaitu. Deputāts domā, ka pozīcijai izdosies pieņemt plānotās izmaiņas, taču ZZS nākamajā Saeimā aicinās šo sistēmu atcelt.

Brigmanis pozitīvāk raugās uz iespēju ieviest tādu Vēlētāju reģistru, kas dotu vēlētājiem iespēju nobalsot jebkurā balsošanas iecirknī, kurā tiešsaistē varētu pārliecināties, vai pilsonis jau nobalsojis iepriekš, un kurā būtu iespējams nobalsot par cita vēlēšanu apgabala kandidātiem. Tomēr viņš skaidri neatbildēja, vai būtu gatavs atbalstīt nepieciešamā finansējuma piešķiršanu šādai sistēmai, jo kopumā uzskata, ka ideja par Vēlētāju reģistra ieviešanu ir "aplams gājiens un vienkāršākais ir negrozīt neko".

Latvijā būtu pareizi ieviest tādu Vēlētāju reģistru, kas dotu vēlētājiem iespēju nobalsot jebkurā balsošanas iecirknī, kurā tiešsaistē varētu pārliecināties, vai pilsonis jau nobalsojis iepriekš, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Līdz šim Latvijā pašvaldību un EP vēlēšanās bija ieviests tāds Vēlētāju reģistrs, kas balsotāju piesaistīja konkrētam vēlēšanu iecirknim. Lai ieviestu tādu Vēlētāju reģistru, kas tiešsaistē jebkurā iecirknī ļaus pārliecināties par to, vai potenciālais vēlētājs nav nobalsojis jau iepriekš, ir vajadzīga politiskā griba piešķirt nepieciešamo finansējumu, skaidroja Cimdars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!