Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien nolēma apstiprināšanai Saeimā virzīt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) locekļu kandidatūras – deputāti rosina pārvēlēt pašreizējo CVK vadītāju Arni Cimdaru un apstiprināt septiņus komisijas locekļus, par kuru apstiprināšanu varētu balsot jau nākamnedēļ, nevis aprīļa vidū, kā to iepriekš plānoja koalīcija, informēja Saeimas Preses dienests.

CVK priekšsēdētāja amatā Juridiskā komisija rosina atkārtoti apstiprināt Cimdaru, bet par CVK locekļiem trīs pašreizējos komisijas pārstāvjus – Nacionālās apvienības virzīto Ritvaru Eglāju, "Vienotības" izvirzīto Kārli Kamradzi un Zaļo un Zemnieku savienības virzīto Dzintru Kusiņu, kā arī Zatlera reformu partijas kandidātes Ievu Gruziņu un Sniedzi Sproģi, "Saskaņas centra" virzīto Aleksandru Maļcevu, neatkarīgo deputātu jeb "Olšteina sešinieka" virzīto Loretu Skabursku.

Pašlaik komisijā darbojas arī savulaik apvienības "Par labu Latviju" virzītā Inese Žurovska, "Saskaņas centra" izvirzītie pārstāvji Elizabete Krivcova un Raimonds Oļehno, kā arī "Vienotības" pārstāvis Sigords Stradiņš No tiesnešu vidus izvēlēts Pēteris Dzalbe, kurš pienākumus šajā komisijā veic kopš 2009.gada oktobra.

Ceturtdien, iztaujājot katru no klātesošajiem kandidātiem, deputāti interesējās par kandidātu profesionālo pieredzi un skatījumu uz CVK turpmākā darba prioritātēm, tostarp elektroniskās balsošanas ieviešanu, vēlēšanu iecirkņu darba uzlabošanu un to, kā nepieļaut referendumu rīkošanu par Satversmei neatbilstošām likumdošanas iniciatīvām.

Juridiskā komisija plāno lēmumprojektus par CVK priekšsēdētāja un locekļu kandidatūru apstiprināšanu virzīt izskatīšanai nākamnedēļ plānotajā Saeimas sēdē.

Likums "Par Centrālo vēlēšanu komisiju" nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju. Centrālā vēlēšanu komisija nodrošina Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu, republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu, kā arī tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanas sagatavošanu un vadīšanu.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēl Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus — Augstākā tiesa savā plēnumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!