Foto: DELFI Aculiecinieks
Noslēdzoties pirmajai atlases kārtai, saņemti četri pieteikumi Valsts valodas centra (VVC) izsludinātajā konkursā uz VVC sabiedriskajiem palīgiem, informēja Tieslietu ministrijas (TM) preses pārstāve Laura Majevska.

Viņa papildināja, ka vēl tiek gaidīti pa pastu nosūtītie pieteikumi. Tāpat drīzumā plānots jauns konkurss, lai paplašinātu sabiedrības iespējas darboties kā brīvprātīgajiem palīgiem.

Atlases process sākotnēji tiek uzsākts novados un novadu pilsētās, bet nākamgad pakāpeniski tas tiek plānots arī republikas pilsētās.

Pēc apmācībām sabiedriskie palīgi savus pienākumus pildīs brīvprātīgi bez atlīdzības. Ņemot vērā, ka sabiedriskie palīgi darbosies uz brīvprātīgiem pamatiem, šo personu loks regulāri tiks pārskatīts, rīkojot jaunu pretendentu pieteikšanos, rezumēja TM pārstāve.

Jau vēstīts, ka valdība iepriekš pieņēma zināšanai TM sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā tiek skaidroti uzdevumi un mērķi VVC sabiedrisko palīgu institūta izveidošanai. TM, izvērtējot situāciju valsts valodas lietojumā, aizsardzībā un attīstībā, konstatēja, ka, lai saglabātu latviešu valodu un nodrošinātu tiesības brīvi lietot to jebkurā dzīves jomā Latvijā, ir nepieciešams izveidot VVC sabiedrisko palīgu institūtu, kas regulēs sabiedrības līdzdalību valsts pārvaldē.

Saskaņā ar izstrādāto konkursa "Par Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem" nolikumu paredzēts, ka pārbaudījumā varēs piedalīties pretendenti, kuri ir ieguvuši filoloģisko un humanitāro izglītību vismaz maģistra līmenī, kā arī praktisko pieredzi darbā ar tekstiem latviešu valodā un prot valsts valodu augstākā līmeņa 2.pakāpē.

Sabiedriskais palīgs būs piesaistīts VVC, kā arī viņam tiks dots skaidrs uzdevums savā pārraudzības reģionā apzināt situāciju valsts valodas lietošanas jomā, jo īpaši publiskajā informācijā, un ziņot VVC amatpersonām par konstatēto. Līdzīgi šiem palīgiem atkarībā no viņu profesionālās kvalifikācijas līmeņa būs tiesības sniegt konsultācijas latviešu valodas lietošanas jautājumos - par gramatikas, pareizrakstības un stilistikas normām un to piemērošanu konkrētos gadījumos.

Palīgu funkcijas būtu, piemēram, izvērtēt publiskās informācijas tekstu atbilstību latviešu literārās valodas normām un sniegt ieteikumus konstatēto neatbilstību novēršanai. VVC sabiedriskos palīgus paredzēts piesaistīt visā valstī, bet sākuma posmā (pirmajā kārtā) tikai ārpus republikas pilsētām - novados un novada pilsētās. Tomēr, sākot ar 2016.gada 1.jūliju, izvērtējot pirmajā kārtā gūto pieredzi, sabiedriskie palīgi tiktu piesaistīti arī republikas pilsētās, to kopējam skaitam pieaugot līdz aptuveni 100.

TM ir veikusi aprēķinus un izmaksas, kādas būtu nepieciešamas, piesaistot palīgus visā Latvijas teritorijā, - uz šā gada otro pusgadu izmaksas sasniegtu 6929 eiro, savukārt uz 2016.gadu VVC kopējās izmaksas pieaugtu līdz 76 605 eiro, bet 2017.gadā un turpmākajos gados izmaksas būtu 70 953 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!