Foto: AFI
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) otrdien padomes sēdē ir pieņēmusi lēmumu rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam, informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

"Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana," norādīja arodbiedrības pārstāve.

Kā pastāstīja arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, protesta akcija sapulces veidā plānota 3.novembrī, kad Saeima pirmajā lasījumā skatīs nākamā gada budžeta projektu. Keris gan pieļāva, ka datums varētu tikt mainīts, ja budžeta projektu skatīs citā dienā.

Arodbiedrība norāda, ka tā vietā, lai atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem uzlabotu veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti, valdība 2016.gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir vēl mazāk nekā šogad - 3,1% no IKP. Vidēji citās Eiropas Savienības valstīs veselības aprūpei tiek atvēlēti 7,3% no IKP, bet jaunajās dalībvalstīs - 5% no IKP.

Keris skaidroja, ka arodbiedrībai ir trīs prasības - kvotu palielināšana veselības aprūpei, pacientu līdzmaksājumu samazināšana un vidējā atalgojuma palielināšana veselības nozarē strādājošajiem.

Viņš skaidroja, ka kvotas veselības aprūpes pakalpojumiem jānosaka atbilstoši pacientu vajadzībām, savukārt pacientu līdzmaksājumi jāsamazina līdz "simboliskam" līmenim. Keris norādīja, ka precīzi aprēķini jāveic pašai Veselības ministrijai (VM), jo arodbiedrībai nav jādublē tās funkcijas.

Savukārt vidējai mediķu algai vajadzētu pieaugt par 10%. Arodbiedrība kopā ar VM sarēķinājusi, ka šim mērķim nepieciešami 22 miljoni eiro.

Ņemot vērā, ka neapmierinātību ar nākamā gada budžeta projektu ir izteikusi arī Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), LVSADA padome ir izteikusi ierosinājumu rīkot apvienotas protesta akcijas. Pirmās konsultācijas starp LVSADA un LIZDA par šādu taktiku jau ir notikušas, sacīja Rudzīte.

Keris gan norādīja, ka streika procedūra tiks sākta tikai tad, ja budžeta projektā netiks risinātas minētās mediķu prasības. Tomēr, ja tas netiks darīts, tad streiks kopā ar izglītības un zinātnes darbiniekiem, iespējams, varētu sākties aptuveni decembra vidū.

Vaicāts, kādi pakalpojumi nebūtu pieejami streika gadījumā, Keris skaidroja, ka neatliekamā palīdzība tiktu nodrošināta un to nevar nesniegt. Runa varētu būt par plānveida pakalpojumiem. Tomēr sīkāk par streika norisi viņš pastāstīt nevarēja, jo šādi lēmumi tiks pieņemti tikai tad, ja Saeimas deputāti budžeta projektā neņems vērā mediķu prasības. Kā piebilda Keris, viņš cer, ka veselais saprāts ņems virsroku un līdz streikam nemaz nenonāks.

Kā ziņots, 27.augustā valdība ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par valsts budžeta 2016.gada bāzes izdevumu samazināšanu, vienojoties par 12,4 miljoniem eiro samazināt nozaru ministrijas izdevumus, izņemot četrām prioritārajām nozarēm - aizsardzībai, drošībai, veselībai un izglītībai.

Valdība cita starpā arī vienojās, ka nākamgad Veselības ministrijai neatliekamo pasākumu īstenošanai tiks piešķirti 12 miljoni eiro.

Kā ziņots, LVSADA protesta akciju rīkoja arī 20.aprīlī. Tajā pulcējās aptuveni 300 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!