Foto: morgueFile
Kopš aizvadītā gada 25.oktobra, kad Latvijā sāka darboties Ārstniecības riska fonds, ārstniecības iestādes tajā iemaksājušas 1 124 402 eiro, tomēr nevienam pacientam kompensācija līdz šim nav izmaksāta.

Kopš fonda darbības sākuma Nacionālais veselības dienests (NVD) ir saņēmis 53 pacientu iesniegumus par iespējamu kaitējumu veselībai, no kuriem trīs iesniegumi nav izskatīti, jo iespējamais veselības kaitējums nodarīts pirms 2013.gada 25.oktobra. Vēl viens iesniegums ticis atsaukts, bet viens atzīts par neiesniegtu, savukārt trīs gadījumos, pamatojoties uz ekspertīzes rezultātiem, nav konstatēta kaitējuma esamība un pacientam atteikts izmaksāt atlīdzību.

Tikmēr 45 iesniegumi joprojām tiek vērtēti. NVD pārstāve Māra Āboliņa stāsta, ka visbiežāk pacienti sūdzas par nepietiekamu veselības aprūpi, nenoteiktām diagnozēm un to, ka ārstēšanai nav rezultātu. Attiecīgi pacientiem ir radušās nelabvēlīgas sekas pēc saņemtā veselības aprūpes pakalpojuma, nodarīts kaitējums veselībai un atsevišķos gadījumos arī iestājusies nāve. Iesniegumi ir saistīti ar dažādām medicīnas jomām, tostarp traumatoloģiju, neiroloģiju, ķirurģiju, ginekoloģiju/dzemdību palīdzību un oftalmoloģiju.

Ārstniecības iestādes maksājumus riska fondā veic pakāpeniski. Pērn tām izrakstīti rēķini par kopējo summu 265 914 eiro, bet šogad 1 423 276 eiro - par visu gadu. Līdz šim fondā iemaksāti 1 124 402 eiro.

Tomēr ne visas ārstniecības iestādes veikušas maksājumus, tādēļ NVD jāveic papildu darbs, cenšoties tos iegūt. Dienests arī saņēmis atpakaļ sūtītus rēķinus ar Latvijas Pasta atzīmi, ka adresāts norādītajā adresē neatrodas. Āboltiņa norāda, ka, mainot adresi, ārstniecības iestādei ir pienākums par to informēt. Ja tas nav izdarīts, NVD ir sarežģīti ārstniecības iestādi atrast. Daļā gadījumu dienestam gan tas ir izdevies un tiek turpināts darbs, lai sasniegtu arī pārējās ārstniecības iestādes, norāda NVD pārstāve.

Iestādēm izrakstīto rēķinu summa ir atkarīga no tā, cik daudz un kādu specialitāšu ārstniecības personas strādā ārstniecības iestādē, līdz ar to nesamaksātie ārstniecības riska gada maksājumi par 2014.gadu ir sākot no 7,48 eiro. Lielākā nesamaksātā summa šobrīd ir 22 359 eiro apmērā.

NVD tuvākajā laikā plāno atkārtoti informēt ārstniecības iestādes, kuras nav samaksājušas riska maksājumus, par pienākumu to izdarīt. Ja maksājumi netiks saņemti, dienests vērtēs iespēju vērsties ar piedziņu pret ārstniecības iestādi.

Turklāt, ja kaitējumu nodarījusi ārstniecības persona, kura strādā ārstniecības iestādē, kas nav veikusi riska maksājumu vispār vai rēķinā norādītajā apmērā vai termiņā, dienests no ārstniecības iestādes piedzen visu pacientam izmaksātās atlīdzības summu, atgādina NVD speciāliste.

Kā ziņots, Ārstniecības riska fonds Latvijā sāka darboties pērn 25.oktobrī. Atlīdzību no fonda var pieprasīt par ārstniecības laikā dzīvībai vai veselībai nodarītu kaitējumu, tostarp morālu kaitējumu, kas nodarīts pēc 2013.gada 25.oktobra. Kompensāciju var prasīt arī par ārstniecības izdevumiem.

Atlīdzība tiks izmaksāta no 2014.gada 1.maija, un plānotā maksimālā atlīdzības summa vienam cilvēkam ir 100 000 latu, tai skaitā atlīdzība par ārstniecības izdevumiem, bet ne vairāk kā 5000 latu apmērā.

Pēc atlīdzības ir jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā (NVD), iesniedzot iesniegumu, kas atrodams dienesta mājaslapas "www.vmnvd.gov.lv" sadaļā "Kontaktpunkts". To var darīt gan klātienē, gan arī elektroniski, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Jāņem vērā, ka atlīdzību var pieprasīt ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no tā nodarīšanas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!