Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvija korupcijas uztveres indeksā ierindojas līdzās tādām valstīm kā Kostarika un Ruanda, liecina otrdien publicētais ikgadējais nevalstiskās organizācijas 'Transparency International' korupcijas uztveres indekss.

Latvija šogad ar 53 punktiem dala 49.vietu kopā ar Kostariku un Ruandu. Pērn Latvija šajā sarakstā ieņēma 54.vietu. Igaunija ierindojas 28.vietā, bet Lietuva – 43.vietā.

Pēc "Transparency International" datiem viskorumpētākās valstis pasaulē ir Afganistāna, Ziemeļkoreja un Somālija, kuras par korumpētākajam atzītas arī pērn.

Par gandrīz brīvām no korupcijas organizācija uzskata Dāniju, Jaunzēlandi un Somiju. Savukārt Zviedrija un Norvēģija noslēdz topa piecinieku, esot vismazāk korumpētās pasaules valstis.

Indeksā ir 177 valstis, kurām tiek piešķirti punkti no 0, kas nozīmē, ka valsts ir ļoti korumpēta, līdz 100 punktiem, kas nozīmē pilnīgu brīvību no korupcijas. Pētījumā secināts, ka neviena valsts nav savākusi visus 100 punktus, divām trešdaļām valstu rezultāts ir zem 50 punktiem. Piemēram, Dānija, kura atzīta par vismazāk korumpēto valsti, saņēmusi 91 punktu no 100, savukārt Somālija, Afganistāna un Ziemeļkoreja savākusi vien astoņus punktus.

Organizācija norāda, ka pasaulē joprojām ir lielas korupcijas problēmas. "Transparency International" norāda, ka valstīm vajadzētu pielikt lielākas pūles, lai cīnītos ar korupciju.

Korupcijas uztveres indeksu ''Transparency International' nosaka jau kopš 1995.gada. Latvija vērtēto valstu vidū iekļauta kopš 1998.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!