Foto: PantherMedia/Scanpix
Augstākais korupcijas līmenis ir Eiropas dienvidos – Grieķijā, Spānijā, Portugālē un Itālijā, un tieši korupcija kļuvusi par vienu no šo valstu finanšu krīzes iemesliem, secināts nevalstiskās organizācijas "Transparency International" ziņojumā, vēsta ārvalstu masu mediji.

Dokumentā norādīts, ka Grieķijā, Spānijā, Itālijā un Portugālē vairs nevar noliegt saistību starp "ieilgušu finanšu un budžeta krīzi un iesakņojušos budžeta līdzekļu izmantošanas problēmu", neefektīviem budžeta tēriņiem un ļaunprātībām valsts pārvaldē, kuras nenovērš un par kurām vainīgie nesaņem sodus.

Ziņojumā pausts, ka korupcija šajās valstīs bieži vien ir formāli legālas, taču neētiskas darbības, interešu lobēšana un ekonomiskās ietekmes izmantošana.

Organizācija uzsver, ka augsni korupcijai rada ne tikai alkatīgi ierēdņi, bet arī negodīgi uzņēmēji, kas labprātīgi piedalās "ēnu finanšu darījumos", partiju finansēšanā un gatavi maksāt kukuļus valsts iepirkumu dēļ.

Saskaņā ar "Eirobarometra" aptauju šogad 98% Grieķijas iedzīvotāju uzskatījuši korupciju par galveno problēmu.

Jau ziņots, ka Dienvideiropas valstis pārdzīvo finanšu krīzi – Grieķija bija spiesta lūgt starptautisko palīdzību, taču aizdevēji pieprasa no Atēnām stingru fiskālo disciplīnu, kas savukārt rada sabiedrības neapmierinātību un iekšpolitisko nestabilitāti, kuras dēļ Grieķijas parlaments nespēja izveidot valdību un 17.jūnijā notiks ārkārtas vēlēšanas.

Spānija savukārt, visticamāk, būs spiesta glābt savas bankas. Problēmas pārdzīvo arī Itālijā, kuras ekonomikā sākusies lejupslīde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!