"Neatkarīgās Rīta Avīzes" (NRA) apgalvojumi, ka "Latvijas Krājbankas" bijušais prezidents Arnolds Laksa, izmantojot reklāmas aģentūras "ZOOM!" pakalpojumus, nelikumīgi novirzījis bankas finansu līdzekļus Latvijas Pirmās partijas (LPP) sponsorēšanai, grauj krājbankas prestižu, uzskata bankas prezidents Zigurds Jeromanovs.
Savukārt LPP priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs - aģentūra "ZOOM!" - uzskata, ka publikācijas ir "absolūti nepatiesas" un tas liedzot aģentūrai krājbanku uzskatīt par drošu sadarbības partneri.

Viens no minētā raksta autoriem NRA ekonomikas nodaļas vadītājs Rolands Pētersons apliecināja, ka informāciju par krājbankas sadarbību ar "ZOOM!" viņam sniedzis krājbankas padomes priekšsēdētājs Ģirts Rungainis.

Jeromanovs pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā pieprasa nesaistīt krājbankas vārdu ar LPP, kuras biedrs ir Laksa. Jeromanovs uzskata, ka NRA 12.oktobra publikācija "Mācītāju partijas reklāma - par krājbankas naudu" grauj bankas prestižu. "Ir nepieņemami, ka veiksmīgu biznesa attīstību var ietekmēt politiskās ambīcijas un tendenciozi apgalvojumi medijos," teikts Jeromanova paziņojumā.

"A/s "Latvijas Krājbanka", kopš esmu tās vadītājs (no 2002.gada 4.februāra), savā darbībā ir vadījusies vienīgi no likumdošanas un klientu drošības interesēm, neiesaistoties nekādās politisko interešu grupās. Man kā bankas prezidentam nav pieņemams fakts, ka bankas vārds un prestižs nepārtraukti tiek grauts saistībā ar LPP, kuras biedrs ir arī bijušais bankas prezidents Laksa," teikts paziņojumā.

Jāatgādina, ka Rungainis "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" apgalvoja, ka tieši aģentūrai "Zoom!" no krājbankas līdzekļiem šāgada sākumā kā priekšapmaksa ir pārskaitīti vairāk nekā 200 000 latu, kuru tālākais izlietojums nav zināms. "Iespējams, tieši šī nauda ir pamatā LPP vērienīgajai reklāmas kampaņai," laikrakstam atzina Rungainis.

Savukārt "ZOOM!" radošais direktors Ēriks Stendziieks savā pirmdien izplatītajā paziņojumā norāda, ka "šī informācija, maigi izsakoties, ir absolūti nepatiesa".

Stendzinieks apgalvo, ka janvārī "ZOOM!" no kājbankas saņēma 2227 latus, februārī - 16 862 latus, bet martā - 8987 latus. "Kopā - 28 076 latus. Desmit reizes mazāku summu, nekā minēts presē," paziņoja Stendzinieks. Visiem minētajiem maksājumiem esot dokumentāls apstiprinājums.

"Aizdomīgs ir kas cits. Banka, kuras veiksmīgu darbību un peļņu lielā mērā nosaka tās reputācija, par neskaidrībām savā grāmatvedībā un iespējamo krāpšanu paziņo publiski, pat nekonsultējoties ar ZOOM!, tādējādi patiesi nodarot bankai nelabojamu ļaunumu. Šādi rīkoties neiedomātos neviens baņķieris, kam kaut mazliet interesē bankas stabilitāte. Saskaņā ar manā rīcībā esošo informāciju Rungaiņa kungs ir vienkārši paņēmis kaudzi ar kājbankas un "ZOOM!" līgumiem un aiznesis tos nezināmā virzienā. Dažas dienas vēlāk man piezvanīja pazīstama žurnāliste un vaicāja, vai es zinot, ka šo līgumu kopijas brīvi klīst apkārt pa visu Preses nmu," apgalvoja Stendzinieks.

"Tas viss liek domāt, ka pašreizējai kājbankas vadībai bankas izaugsme un klientu labklājība ir absolūti nenozīmīga salīdzinājumā ar iespēju kārtot personiskos rēķinus starp akcionāriem. Kas savukārt liedz man uzskatīt kājbanku par drošu sadarbības partneri," paziņoja Stendzinieks.

Arī Jeromanovs aicināja citus bankas vadības pārstāvjus atturēties no pārsteidzīgu paziņojumu sniegšanas šajā sakarībā, "kas var kaitēt bankai kā finansu institūcijai vairākos aspektos".

NRA rīcībā nonākušie dokumenti rāda, ka Laksas loma dīvaino reklāmas pārskaitījumu lietā varētu būt visai liela. LPP uzrāda, ka priekšvēlēšanu reklāmai kopumā iztērējusi 528 025 latus. No tiem Laksa partijai ir ziedojis 10 000 latu, viņa sieva Inga Laksa - vēl 10 000, bijušais krājbankas padomes priekšsēdētājs Viesturs Koziols - 10 000 latu, bijusī krājbankas valdes locekle un Laksas palīdze Lolita Kronberga - 6000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!