Foto: Vida Press/Scanpix

Šonedēļ 29. - 30. septembrī Rīgā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) telpās notiks ikgadējais ārpolitikai un drošībai veltītais starptautiskais forums "Rīgas konference 2017". Konferenci organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju (ĀM) un Latvijas Aizsardzības ministriju (AM).

"Kopš saviem pirmsākumiem 2006. gadā "Rīgas konference" ik gadu ir apliecinājusi savu arvien pieaugošo nozīmi un aktualitāti mūsdienu komplicētajā starptautiskajā vidē. Esmu gandarīts, ka arī šogad to apmeklēs politikas eksperti, diplomāti un žurnālisti no vairāk nekā 40 valstīm. Šī gada dienas kārtībā jautājumi, kas arvien vairāk nodarbina mūsu prātus un domas: gan NATO loma starptautisko attiecību kontekstā, gan Krievijas nākotnes attīstības scenāriji, gan "Brexit" process un tā ietekme uz Eiropas Savienību, gan Austrumu partnerības valstu perspektīvas. Kādā pasaulē dzīvosim mēs un nākamās paaudzes? "Rīgas konferences" diskusijas, kā allaž, solās būt spraigas un saistošas," skaidro aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norāda, ka šogad, papildus drošības un ģeopolitiskajiem jautājumiem, "Rīgas konferences" programmā ir iekļauta ļoti aktuāla tēma - populisma fenomens pasaulē.

"Mēs nedrīkstam ignorēt nozīmīgas sabiedrības daļas bažas, tāpēc ir jāmeklē veids, kā saglabājot mūsu vērtības, rast efektīvus risinājumus mūsu drošības un labklājības nodrošināšanai. Tas ir iespējams tikai tad, ja sabiedrībā ir specīgas demokrātijas, likuma varas un cilvēktiesību tradīcijas, ja par tām iestājas politiskie līderi, kas sniedz skaidru redzējumu kā risināt iekšējos un ārējos izaicinājumus. Ceru, ka "Rīgas konferences" diskusijas sniegs ieguldījmu šīs tēmas attīstībā," sacīja Rinkēvičs.

Šogad aicināto viesu statusā Rīgā sagaidāms Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers, Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sings Sadžans, Lietuvas ārlietu ministrs Līns Linkevičs, Moldovas premjerministra vietnieks, Ārlietu un Eiropas integrācijas ministrs Andreju Galburu, Ukrainas Ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins un Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs Urbans Alīnu.

Dalību apstiprinājuši arī ASV Tēvzemes drošības departamenta vecākā padomniece Katrīne Kornel Gorka, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, Eiropas Rekonstrukcijas un Attīstības bankas galvenais ekonomists Sergejs Gurjevs, "Air Baltic" korporācijas valdes priekšsēdētājs Martins Gauss, žurnālisti no "The Economist", BBC, "The Guardian", "Politiken", "The Wallstreat Journal" un vēl 500 dalībnieku no 40 valstīm. Konferences programma un dalībnieku saraksts ir pieejams "Rīgas konference 2017" mājas lapā.

"Foruma lielākā pievienotā vērtība ir spēja katru gadu piesaistīt arvien lielāku ekspertu, politiķu, uzņēmēju un žurnālistu skaitu. Rīgas konference kā būtisks augsta līmeņa debašu, tikšanās un tīklošanās notikums ir mūsu lielākā motivācija, organizējot konferenci jau divpadsmit gadus. Savukārt katru gadu aizvien augošais reģistrēto dalībnieku un tiešraides skatītāju skaits - mūsu darba labākais novērtējums", stāsta LATO vadītājs Toms Baumanis.

Konferences diskusijas īpašā tiešraides programmā varēs vērot portālā "Delfi" un "Rīgas konference 2017" mājas lapā.

Skatītāji aicināti piedalīties diskusijā, izmantojot "Twitter" un mirkļbirku #RigaConf17. Konferences darba valoda – angļu. Tiešraidē būs pieejams sinhronais tulkojums latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!