Foto: F64
Saeima otrdien ārkārtas sēdē ar diezgan pārliecinošu pārsvaru noraidīja ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska ("Vienotība") demisijas pieprasījumu, ko bija iesnieguši opozīcijā esošo apvienību "Saskaņas centrs" (SC) un "Par labu Latviju" (PLL) deputāti. Pieprasījuma pamatā bija Kristovska e-pasta sarakste ar trimdas latvieti un Kristovska vadītās "Pilsoniskās savienības" (PS) ziedotāju Aivaru Sluci, kurš savu skandalozo izteicienu dēļ pirmdien no partijas izslēgts.

Par demisiju nobalsoja 36 deputāti no SC un PLL – šiem spēkiem kopā ir 37 balsis, bet Inese Šlesere (PLL) sēdē nepiedalījās. Pret nobalsoja 51 deputāts no "Vienotības", Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un VL-TB/LNNK, bet atturējās 12 deputāti – puse jeb 11 no ZZS frakcijas un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Demisijas pieprasītāju vārdā debatēs runāja PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns, kurš norādīja – valdības veidošanas procesā netika izvērtēts katra ministra kandidāta profesionālās spējas un personīgā pieredze. Zalāns uzsvēra, ka lielāko sabiedrības neizpratni izraisīja lēmums ārlietu ministra amatā virzīt Kristovski, nevis šai amatā jau bijušo Arti Pabriku, kurš tagad vada Aizsardzības ministriju.

Zalāns norādīja – "līdz ar to nav nekādas brīnums, ka tagad jau pirmajās dienās pēc jaunās valdības apstiprināšanas tieši saistībā ar ārlietu ministra darbu ir parādījušās pirmās būtiskās problēmas". Opozīcija tās "pietiekami skaidri" aicina nekavējoties novērst, lai nepieļautu to atkārtošanos un turpmāk neapdraudētu valdības stabilitāti un Latvijas starptautisko reputāciju, sacīja Zalāns.

"Vēsturē acīmredzot paliks (…) Kristovska vārdi: "Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam." Tie lasāmi gan konkrētajā sarakstē ar Sluci, kurā ārsts atzinis, ka Latvijā nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem, gan nu jau arī citos tekstos par līdzīga rakstura Sluča viedokļiem," norādīja PLL frakcijas vadītājs. Viņš norādīja, ka Kristovskim pašam vajadzējis atkāpties, bet ministrs tā nav rīkojies.

Zalāns aicināja katru deputātu "personīgi un pēc savas sirdsapziņas" izvērtēt, vai Kristovskis drīkst turpināt pildīt ārlietu ministra amatu un vai viņš ir "tieši tas Latvijas politiķis, kuram cienīgi būtu jāpārstāv Latvija ārpus mūsu valsts". Viņš norādīja, ka, balsojot par demisijas pieprasījumu, deputāti palīdzēs premjeram "novērst iepriekš pieļauto kļūdu" un ļaus ārlietu ministra amatā iecelt atbildīgāku un profesionālāku politiķi.

Valērijs Agešins (SC) sacīja, ka Kristovskis "nevar vienlaicīgi dejot divās ballēs" – pildīt ārlietu ministra pienākumus un "asi un savlaicīgi neprotestēt pret atsevišķiem redzējumiem", piemēram, ka nevar vienlīdzīgi ārstēt latviešus un krievus.

Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) aicināja neatbalstīt demisijas pieprasījumu. Viņš gan sacīja, ka "beidzot arī "Vienotības" kolēģiem ir iespējams uz savas ādas izbaudīt, ko nozīmē, ka tevi nepamatoti dēvē par neonacistu, radikāli ekstrēmistu, ultra nacionālistu, ksenofobu". Savukārt par Sluča izslēgšanu no PS Dzintars sacīja: "Es ticu, ka tas tā nav, bet tā var izskatīties un nelabvēļi to tā var pavērst – ka, aizstāvot ministru, tagad upurēts kāds grēkāzis."

Sergejs Mirskis (SC) paziņoja, ka runa ir nevis par Kristovski, bet par Latvijas valsts ideoloģiju, "kura diemžēl ir ievirzīta nacionālistiskajā strupceļā". "Vislielāko ļaunumu, kuru varēja pieļaut daži Latvijas labējie politiķi, viņi ir pieļāvuši, mēģinot nacionālismu padarīt par valsts oficiālo ideoloģiju," sacīja Mirskis, piebilstot – tas, par ko raksta Slucis, "diemžēl ir iepotēts daudziem latviešiem".

Kārlis Šadurskis ("Vienotība") no tribīnes uz Dzintara jautāto paskaidroja, ka pirms gada varēja pieļaut, ka Slucis par neiespējamību vienlīdzīgi ārstēt latviešus un krievus varētu būt skaidrojams ar valodas barjeru. Tomēr PS Ētikas komisijai Sluča sniegtie papildu paskaidrojumi parādījuši, ka šo izteikumu pamatā bija ar PS programmu nesavienojami Sluča uzskati, tāpēc viņš no partijas izslēgts.

Nikolajs Kabanovs (SC) no tribīnes nolasīja vairākus Kristovska citātus, kas iepriekš publicēti medijos, un paziņoja, ka no tiem izriet – Kristovskis ir vienlaikus pārmetis Krievijai, Ķīnai un Eiropas Savienībai. Kabanova ieskatā visa Kristovska karjera liecinot, ka viņš "ir ļoti tendenciozs, ideoloģiski motivēts labējais radikālis un tādam cilvēkam nav vietas ārlietu ministra krēslā".

Pēc vēl vairāku deputātu runām tribīnē kāpa pats Kristovskis, kurš uzsvēra – sarakstes Sluča un Kristovska starpā nav bijis, jo no viņa puses bijis viens komentārs kopējā partijas iekšējā sarakstē, kurā piedalījušies vairāki desmiti cilvēku. Kristovskis atkārtoti uzsvēra, ka viņa vērtējums Sluča pozīcijai vēstulē bija raksturots ar vārdu "histērija". Kristovskis arī uzskaitīja savus pagātnes sasniegumus un ārlietu ministra amatā plānotos darbus un izvirzītos mērķus.

Zalāns pēc Kristovska runas paziņoja, ka ministrs viņu pilnīgi pārliecinājis balsot pret viņu, jo, runājot par sevi un saviem sasniegumiem, to darījis no galvas, bet programmu lasījis no lapiņas, jo "tam jūsu sirdī vietas nebija".

Jau vēstīts, ka ZZS valde pirmdien aicināja savus koalīcijas partnerus apvienību "Vienotība" un premjeru Valdi Dombrovski izvērtēt Kristovska sarakstē ar ārzemju latvieti Sluci pausto viedokli. Lai gan koalīcijas padomē pirmdien Dombrovskis saņēmis ZZS solījumu demisijas pieprasījumu neatbalstīt, par to, kā balsot gaidāmajā Saeimas ārkārtas sēdē par opozīcijas iesniegto Kristovska demisijas pieprasījumu, ZZS frakcija lēma tikai otrdienas rītā. Rezultātā ZZS nolēma nebalsot par demisiju, bet deputātu ziņā palika, vai balsot pret vai atturēties.

Aicinājumu Kristovskim atkāpties no amata paudusi ZZS sastāvā ietilpstošā Ventspils mēra Aivara Lemberga partija "Latvijai un Ventspilij". Toties nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ārlietu ministra demisiju neatbalstīs, taču aicina "Vienotību" "nepiemērot dubultstandartus" un arī izvērtēt Kristovska saraksti.

Jau ziņots, ka opozīcija pieprasīja Kristovska demisiju saistībā ar ministra privāto saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē. Slucis arī norāda, ka "kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu".

Kristovskis atbildi uz šo Sluča e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam." Savukārt vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem".

"Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!