Foto: LETA
Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) un Valsts prezidentam Andrim Bērziņam bija tiesības pateikt nē Satversmes grozījumu tālākai virzībai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, uzskata ilggadējais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Diskusijas laikā par Satversmes kodolu, kas otrdien notiek Latvijas Universitātē, viņš sacīja, ka grozījumi nav pilnīgi izstrādāti un pieņemšanas gadījumā tie nevarētu stāties spēkā likumā noteiktajā kārtībā.

"Tas ir antikonstitucionāls referendums, jo tas nav pilnīgi izstrādāts Satversmes grozījumu projekts. Raugoties uz šo grozījumu projektu, es redzu, ka tas nevar stāties spēkā 15. dienā pēc izsludināšanas. Var jau būt, ka uzstādu pārāk augstu latiņu, bet, pēc manas izpratnes, Centrālajai vēlēšanu komisijai un prezidentam bija pilnas tiesības pateikt nē," pavēstīja Kusiņš.

Jau ziņots, ka referendums par vēlētāju ierosinātajiem grozījumiem Satversmē gaidāms 18.februārī.

Gan CVK, gan prezidents iepriekš norādījuši, ka likums neļāva rīkoties citādi. CVK vadītājs Arnis Cimdars paskaidrojis, ka CVK Latvijā nav tiesību vērtēt likumdošanas iniciatīvas. Savukārt prezidents atsaucas uz Satversmes 78.pantu, kas nedod Valsts prezidentam izvēli ‒ nodot vai nenodot Saeimas lemšanai vēlētāju ierosinātu likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!