Foto: DELFI
Lai lāči Mikus un Puika atstātu savas mājas Līgatnes dabas takās un gada beigās atkal atgrieztos tajās, viņiem nāksies izturēt vismaz trīs narkozes devas, kas abiem jau vairāk nekā 17 gadus pārsniegušajiem ķepaiņiem var būt nopietns pārbaudījums, un ir augsts risks, ka viņi var nepamosties, ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Avīze raksta, ka lāčus mēģina iemānīt speciālos būros, ko izmantos viņu transportēšanai uz privātu zoodārzu Ķekavas pagastā, kur dzīvnieki, iespējams, tiks nogādāti jau šajās brīvdienās. Tad arī lāči saņems pirmo narkozes devu. Otro devu dos, kad viņi jau būs "Mežavairogos" un tiks operēti. Trešo narkozes devu abi lāči saņems rudenī pirms transportēšanas atpakaļ uz Līgatni, kur jābūt gatavam jaunajam voljēram.

Arī Dabas aizsardzības pārvalde apzinās ar iemidzināšanu saistīto risku. Iestādes pārstāve Gunta Gabrāne "Neatkarīgajai" stāsta, ka veterinārārsti un ķirurgi pašlaik rēķina pielietojamās zāļu devas. Mājdzīvnieku un savvaļas zvēru vielmaiņas atšķiras, un šajā gadījumā nevar vadīties tikai pēc dzīvnieka svara. Taču 100% garantiju par izdošanos nav iespējams dot: "Var gadīties, ka viņi neiztur šīs narkotiskās vielas," avīzei atzīst Gabrāne. Veterinārārste Baiba Reinika Reinika papildina - pastāv arī risks, ka lācim, saņemot šāvienu, no izbīļa iestājas infarkts.

Jau ziņots, ka Made pēc divu dienu bēguļošanas tika nošauta drošības apsvērumu dēļ, jo viņa nedevās rokās un nebija atvilināma atpakaļ uz voljeru. Savukārt vēlmi nokļūt brīvībā izrādījuši arī divi citi Līgatnes lāči ‒ Mikus un Puika. Patlaban ir izlemts par labu viņu pārvietošanai uz pagaidu mājvietu, Tur Miku un Puiku plānots turēt līdz Līgatnes dabas takās būs uzbūvēts jauns voljērs Lācenei Ilzītei, bet viņas iepriekšējā mītnes vietā plānots izmitināt abus lāču puikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!