Foto: LETA
Latvijas pilsone Laila Brice Lielbritānijā tika aizturēta aizdomās par bērna nolaupīšanas atbalstīšanu un atkārtoti tiesas priekšā stāsies 4. martā, vēsta laikraksts "Vesti Segodna".

Brice apsūdzības neatzīst un apgalvo, ka tikai palīdzējusi kādai jaunai sievietei, kurai esot Latvijas un Krievijas pilsonības, kas gan juridiski nav iespējams, un viņas četrus mēnešus vecajai meitiņai, kurai esot Latvijas, Lielbritānijas un ASV pilsonības. Sievietei tiek pārmesta bērna nolaupīšana, bet Bricei attiecīgi - nozieguma atbalstīšana. Brice uzsver, ka palīdzējusi "aiz labas sirds", un pašlaik viņas rīcībā neesot informācijas par jaunās sievietes un bērna atrašanās vietu.

Savukārt "Latvijas Avīze" raksta, ka Brice ir palīdzējusi jaunajai māmiņai ar četrus mēnešus veco mazuli aizbēgt no bērna vardarbīgā tēva. Sieviete ar mazuli bija lūgusi Brices palīdzību un vairākas dienas dzīvojusi pie viņas. Tiesnesis vēlējies zināt, kādos apstākļos sieviete ar bērnu devusies prom no Brices dzīvesvietas, un skaidrojis, ka informācijas nesniegšanas gadījumā viņai draud reāls cietumsods.

"Pašā sākumā viņa mani atrada sociālajā tīklā "Facebook", man tur ir atbalsta grupa. Kad viņa mani sazvanīja, tad bija pilnīgā izmisumā, sāka stāstīt par jau bijušo partneri, bērniņa tēvu. Par dzīvi, par to, ka viņš ir psihiski slims, nestabils, ka regulāri lieto marihuānu, sit, ka negribēja bērniņu vispār, pilnīgi kontrolēja viņas dzīvi. Kad viņš uz laiku aizbrauca uz Ameriku, tad viņa nolēma, ka tā ir vienīgā iespēja aizbēgt no partnera. Viņš teica, ka atņems bērnu, teica sociālajiem dienestiem, ka viņa esot agresīva. Viņai ir 26 gadi. Pilnīgi bezpalīdzīga, bez naudas, bez atbalsta… Nekad neesot saņēmusi nekādus pabalstus no Lielbritānijas, viņa saņēma maternitātes pabalstu no Latvijas, jo joprojām esot Latvijas pilsone. Kad viņa man piezvanīja, man pirmā doma bija - kā es varu nepalīdzēt! Piedāvāju pārbraukt pie manis uz kādu īsu laiku. Policija un visas instances bija informētas par to, ko viņš bija izdarījis," tiesā stāstījusi Brice.

Bērna tēvs esot paziņojis policijai, ka sieviete un bērns ir pazuduši, tādēļ Laila kopā ar abiem "pazudušajiem" devusies uz policijas iecirkni. Taču tur gaidītā atbalsta vietā jaunajai sievietei esot atņemti visi personu apliecinoši dokumenti, lai nevarētu izbraukt no valsts. Sākotnēji jaunā sieviete nav slēpusies no varasiestādēm, tikai no bērna tēva, taču acīmredzot bailes par iespējamu bērna atņemšanu ir likušas bēgt arī no varasiestādēm. Tagad sieviete tiek vainota bērna nolaupīšanā.

Pēc neoficiālām ziņām, britu varasiestāžu rīcībā nonākusi informācija, ka Kitija bija plānojusi izvest bērnu no Lielbritānijas pretēji tēva gribai, taču tajā pašā laikā apgalvojusi, ka bērna tēvs nav bijis vardarbīgs un policijai neesot bijis pamata aizturēt bērna tēvu par vardarbību ģimenē. It kā pirms bēgšanas Kitija esot apgalvojusi, ka strīds bērna vecāku starpā esot gandrīz atrisināts.

Jau ziņots, ka 26. februāra vakarā Londonā tika arestēta un paturēta apcietinājumā Latvijas pilsone Brice, kura plašāk sabiedrībai zināma ar tiesvedību par viņas meitas Katrīnas Brices piespiedu adopciju britu ģimenei.

Londonā arestētās un uz laiku apcietinātās Brices rīcība, neinformējot Latvijas vēstniecību par viņas aizturēšanas faktu, radījusi Ārlietu ministrijas (ĀM) neizpratni. Latvijas diplomātiskais un konsulārais korpuss aizstāv savus pilsoņus, taču saskaņā ar Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem uzņemošās valsts iestādes informē vēstniecību, ja persona ir aizturēta, tomēr tas tiek veikts gadījumā, ja aizturētā persona to pieprasa. ĀM šādu informāciju joprojām nav saņēmusi, kas liecina, ka Brice to nav pieprasījusi.

"Ar to vēlreiz vēlamies sacīt, ja Latvijas pilsoņi ārvalstīs saskaras ar savu tiesību aizskārumu, lūdzam informēt vēstniecības par attiecīgajiem faktiem, jo citādāk nav iespējama valstspiederīgo tiesību aizsardzība ārvalstīs," sacīja Jansons.

Jau vēstīts, ka Brice piecus gadus tiesā cīnās pret Lielbritānijas sociālo dienestu spriedumu, ka māte nav pienācīgi rūpējusies par bērnu. Pēc Brices pārstāvju sacītā, divus gadus vecā meitenīte no ģimenes Lielbritānijā esot izņemta pēc kaimiņa sūdzības. Meitene esot bijusi atstāta bez pieaugušo uzraudzības, kad viņas māte devusies uz darbu, bet sarunātā aukle kavējusies.

Gadījums izpelnījies plašu publicitāti Lielbritānijas medijos, publicējot arī detaļas no tiesas sprieduma, kurā aprakstīti arī bērna izņemšanas apstākļi, tostarp minēts, ka policija meitenīti nogādājusi slimnīcā, kur viņai konstatēts kontaktdermatīts, ko izraisījusi mirkšana urīnā. 2010. gada augustā bērnam veikta vispārējā stāvokļa novērtēšana, konstatējot, ka meitenei ir attīstības atpalicība, ko izraisījusi audzināšana bērna attīstību neveicinošos apstākļos un nepienācīga aprūpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!