Foto: LETA

Lēmums pāriet uz profesionālo armiju bija viens no labākajiem pēdējos 24 gados, uzskata Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ("Vienotība").

Latkovskis pauda viedokli, ka karavīri un sabiedrība ir novērtējusi pāreju uz profesionālo militāro dienestu, līdz ar to viņš apšaubīja nepieciešamību atgriezties pie obligātā militārā dienesta.

"Tas būtu saistīts arī ar lielām izmaksām," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš, premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība") un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) paziņojuši, ka Latvija tuvākajā laikā neplāno atjaunot obligāto militāro dienestu.

Otrdien kļuva zināms, ka Lietuva šoruden plāno atjaunot obligāto militāro dienestu saistībā ar pieaugošajiem draudiem, kurus rada Krievijas agresija. Valsts Aizsardzības padome ierosinājusi ik gadu iesaukt aptuveni 3500 jaunu vīriešu iziet deviņus mēnešus ilgas militārās apmācības. Ja Seims apstiprinās ierosinājumu, šogad obligātajā militārajā dienestā tiks iesaukti 3000 vīriešu.

Obligātais militārais dienests Lietuvā tika atcelts 2008.gadā.

Lietuvas Bruņotajos spēkos pašlaik ir 8000 profesionālo karavīru un 4500 brīvprātīgo karavīru, kā arī sistēmā strādā 2300 civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!