Foto: LETA

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) šobrīd apsver Latvijas karavīru nosūtīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", pastāstīja AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

AM "vienmēr rūpīgi izvērtē, kurās operācijās kopā ar Latvijas sabiedrotajiem piedalīties", uzsvēra Galkins. Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās ES pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā "Resolute Support" un ES militārā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med".

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, kurā iesaistījusies arī Latvija, pērn septembrī paziņoja Ārlietu ministrija. Latvijas iesaiste starptautiskajā koalīcijā cīņā pret "Islāma valsti" gan pagaidām ir humānās palīdzības sniegšana.

Galkins skaidroja, ka jebkurā gadījumā Latvija savus karavīrus uz kaujas operācijām pret "Islāma valsti" nesūtīs. Latvijas karavīri varētu atrasties Irākā un palīdzēt vietējo karotāju apmācīšanā cīņai pret teroristiem, līdzīgi kā tas notiek šobrīd Afganistānā.

"Jebkurā gadījumā Latvijas militārā iesaiste būs politiķu izšķiršanās jautājums," uzsvēra Galkins.

No plašākiem skaidrojumiem par iespējamo Latvijas karavīru dalību cīņai pret teroristisko grupējumu Galkins atturējās.

Jau ziņots, ka arī Igaunijas Aizsardzības ministrija šobrīd lemj par trim iespējamiem ārzemju misiju variantiem un viens no tiem paredz karavīru nosūtīšanu uz Irāku, kur tie varētu sagatavot vietējos karotājus cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", nesen vēstīja laikraksts "Postimees".

Atbilstoši pagājušajā nedēļā pabeigtās analīzes pirmajam scenārijam Igaunijas karavīri varētu Irākā vai Turcijā pievienoties pretterorisma koalīcijai un iesaistīties Irākas drošības spēku un kurdu zemessardzes apmācībās.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!