Foto: Reuters/Scanpix

Augustā atrasta Latvijas vēsturē pirmā savvaļā augusi ēdamā trifele, otrdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

Sēnes savos laukos Rēzeknes novadā atradis juvelieris no Rīgas Jevgēnijs Dokuto. Viņa atradums bija divas sēnes, kuru kopīgais svars - vairāk nekā puskilograms - trifelēm ir ārkārtīgi daudz. "Atbraucu salāpīt mājas jumtu, izgāju uzsmēķēt un pie kājām ieraudzīju kaut ko neparastu. Atnesu mājās. No šīm sēnēm bija stipra smarža - paskatījos internetā un sapratu, ka tā ir savvaļas trifele," raidījumam stāstīja Dokuto.

Par atradumu viņš zvanījis Latvijas Dabas muzejam. Mikoloģe Diāna Meiere, kura zvanu saņēmusi, nav īsti ticējusi vīrieša stāstītajam, jo uz muzeju ik pa laikam zvana cilvēki, kuri saka to pašu, taču šīs hipotēzes neapstiprinās. Tāds gadījums bija arī pirms trim gadiem, kad atrastā sēne izrādījās neēdama.

Taču šobrīd mikologi ir simtprocentīgi pārliecināti - Rēzeknes novadā atrasta baltā cūktrifele, kas ir visdārgākās baltās trifeles vistuvākā radiniece.

"Latvijā tas ir unikāls atradums. Mēs iekļaujamies sēnes izplatības areālā. Varēja cerēt atrast, bet tas, ka ir atrasta, ir ļoti liels pārsteigums. Viņu noteikti varēs atrast kaut kur citur, jo tā nemēdz būt, ka ir tikai viena sēne. Vienkārši nav pamanīta, tāpēc jāskatās uzmanīgi, viņa var būt arī citur," pauda Meiere.

Sēnes atradējs Dokuto tagad apsver domu pamest juveliermākslu un pievērsties savvaļas trifeļu biznesam. Ir restorāni, kas gatavi sēnes pirkt. Latvijā tieši šī trifeļu veida cena varētu būt 100 līdz 200 eiro par kilogramu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!